5.Sınıf Sosyal Bilgiler 2.Dönem Ders Notları

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 2.Dönem Ders Notları

4. ÖĞRENME ALANI: BİLİM, TEKNOLOJİ ve TOPLUM

TEKNOLOJİ ve TOPLUM (4.öğrenme alanı-1.kazanım) Teknoloji: Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimidir.

Teknolojinin Olumlu Ve Olumsuz Yönleri

OLUMLU YÖNLERİ OLUMSUZ YÖNLERİ

Sabahları saatle uyanmamız ve Otobüs,otomobil gibi taşıtlarla okula ve işe gitmemiz. Kültürümüz ve yaşam biçimimizde değişikliklere sebep olması Dünyanın birçok yerinde sevdiklerimizle kısa sürede iletişim kurduğumuz için kendimize çok vakit ayırabilmemiz. Sanal ortamdaki yakınlaşmanın yüz yüze iletişimi uzaklaştırması sebebiyle insanların yalnızlığa sürüklenmesi Cep telefonu,tablet ve bilgisayar gibi araçları günlük hayatta çok sık kullanmamız. Zamanını ekranlar ve sanal ortamda geçiren bireylerin aileleri ve arkadaşlarıyla iletişiminin azalması Hızlı yolculuk yapmamız ve ev işlerini kısa sürede bitirmemiz. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar insanlarda şiddet ve saldırganlık duyguları uyandırabilir. Bankacılık işlemlerini birkaç tuşla bitirmemiz.

Önceden hastanede tedavi olmak için sabahın erken saatlerinde sıra almak için hastaneye gidilirdi. Günümüzde https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/ Genel Ağ adresine bağlanarak veya ALO 182’yi arayarak tedavi için randevu alınabilmektedir.

DOĞRU ve GÜVENİLİR BİLGİ (4.öğrenme alanı-2.kazanım)

Medya: İnsanlar arasında iletişimi sağlayan gazete, dergi, radyo, televizyon ve Genel Ağ gibi kitle iletişim araçlarının tümüne medya denir.

Günümüzde bilgiye ulaşma araçlarının başında internet gelmektedir. Merak ettiğimiz bir haberden, hazırlanacak ödevlere, hava durumundan, spor karşılaşması sonuçlarına kadar birçok konuda internete başvurmaktayız. İnternete bilgisayar, tablet ve cep telefonları gibi araçlarla ulaşmaktayız. Geçmişte ise bilgiye ulaşmak günümüzdeki kadar kolay değildi, epey zamanımızı alıyordu. Bilgiye ulaşmak için kitaplara, dergilere, ansiklopedilere başvurmak gerekiyordu. İnternetle birlikte saniyeler içinde bilgiye ulaşabilmekteyiz. Bilgi edinmek istediğimiz konu ile ilgili arama motoruna birkaç kelime yazmamız yeterlidir. Yaptığımız aramanın sonucunda yüz binlerce, bazen milyonlarca bilgi bize sunulmaktadır. İnternet sayesinde bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaşmıştır ancak başka bir sorun ortaya çıkmıştır. Arama motoru bize çok sayıda bilgi sunmaktadır. Bu durum bize “Bu bilgilerin hangileri doğru ve güvenilirdir?” sorusunu aklımıza getirmektedir. İnternette ulaştığımız bilgilerin önemli bir kısmı kontrolden geçmemiştir. Bu nedenle internette karşımıza çıkan bilgilerin tamamını doğru ve güvenilir kabul edemeyiz.

Bu çalışma,Mustafa KARAKUŞ’a aittir.

Ders Notlarının Devamı İçin Tıklayınız:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir