Mostaganem Savaşı (1558)

MOSTAGANEM SAVAŞI (1558)

 

1558 yılında Osmanlı Devleti ile İspanyol İmparatorluğu-Fas Sultanlığı arasında yapılan, Osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaş.
Osmanlı güçlerinin başında Hasan Paşa, İspanyol güçlerinin başında ise Kont Alkodete vardı. İspanyol güçlerini Fas sultanının askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesi’ni kuşatmayı bıraktılar ve Fas topraklarından çekilme kararı aldılar. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı.

Kanuni Sultan Süleyman, Avrupa seferinin başında bulunuyordu. Bu süreç içerisinde Kuzey Afrika’da güçlenmek isteyen Fas Sultanlığı, yaklaşık 30.000 kişilik bir kuvvetle Tilimsan şehrini fethetmek istedi. Bu sırada Cezayir Beylerbeyliğine de Hasan Paşa atanmış bulunuyordu.

Hasan Paşa bu hücumu püskürtebildi. İstanbul’dan gelen emirle Fas topraklarına denizden de sefer yapıldı. Fas orduları dağıldı ve sonuç olarak başkentleri işgal edildi. Bir süre sonra Fas sultanı 2.Muhammed başkenti geri aldı ve İspanyollardan yardım istedi.

Bunun üzerine bölgedeki Salih Paşa kuvvetleri İspanyol topraklarına da taarruza geçti. Fas sultanının suikastle öldürülmesinden sonra kale kuşatmaları yoğunlaştı. Fas orduları, Osmanlı’nın ele geçirmiş olduğu kaleleri kuşatmaya başladı. Fakat tam olarak bir sonuç alamadılar.

Salih Paşa Fas topraklarından ayrıldı. Böylece Fas Sultanlığı biraz rahatlamış oldu. İspanyollar da kuvvet yığmış ve Cezayir’e taarruz etmeye hazırlanıyorlardı. Bölgede yaklaşık 45.000 kişilik Osmanlı kuvveti vardı. İstanbul’dan da yardım istenmiş ve deniz savunması güçlenmişti. Hasan Paşa elindeki kuvvetlerle Fas topraklarına taarruz etti ve yaklaşık 45.000 kişilik Fas kuvvetlerini mağlup etti.

Ancak İspanyol güçlerinin cephe arkasına sızdığını öğrendi. Kıskaca düşmemek için savaşı bitirdi ve İspanyol güçlerinin peşine düştü. İspanyollara destek getiren nakliye gemileri, Osmanlı savaş gemilerince dağıtıldı. İspanyol güçleri ise Tilimsan şehrini almayı hedefliyordu. Fakat bu şehri alamayacaklarını düşündüler ve Mostaganem Kalesi’ne doğru ilerlediler.

Kaleyi kuşatmaya aldıktan sonra Hasan Paşa’nın kuvvetleri İspanyol kuvvetlerinin etrafını sardı. Yapılan meydan savaşında İspanyol güçleri tamamen dağıldı, komutanları Kont Alkodete öldürüldü.

Kaynak: Türk Savaş Tarihi, 1554’ten 1912’ye, s.14-15

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir