Aydınlanma Çağı ve Sanayi İnkılabı
Aydınlanma Çağı
17.ve 18. Yüzyıllarda Avrupa’da bilim, sanat, felsefe ve siyaset alanlarında gelişmelerin yaşandığı döneme ‘Aydınlanma Çağı’ adı verilmiştir.
Aydınlanma Çağı’nda;
- Aklın üstünlüğü,
- Bilimsel araştırmalar,
- Doğayı inceleme,
- Deney ve gözlemlere yer verilmiştir.
Aydınlanma Çağı Aydınları;
- Mozart, müzik alanında çalışmalar yapmıştır.
- Galileo, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ortaya koymuştur.
- Dekart; analitik geometri alanında çalışmalar yapmıştır.
- Harwey, tıp alanında çalışmalar yapmıştır.
Sanayi İnkılabı
- Rönesans ile başlayan bilimsel gelişmelerin sermaye ile birleşmesi sonucunda, insan ve hayvan gücüne dayanan imalattan buhar ve makine gücüne dayanan imalata geçilmesidir.
- Sanayi İnkılabı, İngiltere’de başlamış ve sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılmıştır.
- İngiltere’de 1733’te uçan mekik icat edilmiş ve dokuma makinelerinin hızı arttırılmıştır.1785’te su gücüyle çalışan mekanik dokuma tezgahı icat edilerek dokuma sanayisi hızlanmıştır.
- Sanayi İnkılabı, Avrupa’nın sosyal yapısını da değiştirerek köyden kente göçü hızlandırmıştır.
- İşçi sayısının artmasıyla işçi sınıfı ortaya çıkmıştır.Bu sınıfın haklarının savunulması için sendikalar ortaya çıkmıştır.
- Üretim teknolojisinin gelişmesi ile ulaşım etkilenmiş, dAAemir ve çelikten yapılan gemiler ve trenlerle ulaşım kolaylaşmıştır.Böylece ticari faaliyetler artmıştır.
- Fabrikalar, Sanayi İnkılabı’nı gerçekleştiren ülkelerde zenginlik kaynağı olmuş ve seri üretime geçilmiştir.Üretime geçen ülkelerde hammadde ve pazar arayışları ortaya çıkmış, böylece sömürgecilik anlayışı doğmuştur.
NOT:Osmanlı Devleti, Sanayi İnkılabı’ndan ekonomik olarak olumsuz etkilenmiş ve toprakları hammadde ve açık pazar arayan ülkelerin sömürgesi haline gelmiştir.