Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz

Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz

EGEMENLİK ve BAĞIMSIZLIK SEMBOLLERİMİZ (6. Öğrenme alanı- 4.kazanım)

BİLGİ NOTU: Anayasamıza göre milli marşımız olan “İstiklal Marşı”, başkentimiz olan “Ankara” bayrağımız olan “Türk bayrağı” değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
BAĞIMSIZLIK SEMBOLLERİMİZ
Türkiye Büyük Millet Meclisi: Milli mücadele sırasında 23 Nisan 1920’de açılan TBMM ulusal egemenlik sembolümüzdür.
Bayrağımız: Ay yıldızlı, al bayraktır. Kırmızı renk hakimiyeti, beyaz renk güç, adalet ve temizliği ifade eder. Bayrağımızın şekli, 29 Mayıs 1936’da çıkarılan “Bayrak Kanunu” ile belirlenmiştir.
Dilimiz: Dilimiz Türkçedir. Bağımsızlık sembolüdür.
Başkentimiz: Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. 13 Ekim 1923 tarihinde başkent ilan edilmiştir.
Milli Marşımız: Milli marşımız İstiklal Marşı’dır. Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’dur. 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. 1930’da Osmanlı Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir.
Paramız (Türk Lirası): Ulusal bağımsızlık sembolümüzdür. Ülkemizin para birimi Türk Lirası (TL)’dir.

MEHMET ÂKİF ERSOY (1873-1936) : İstanbul’da doğdu. Ziraat ve Baytar Mektebinde okudu. Edebiyat öğretmenliği yaptı. Çeşitli dergilerde yazı ve şiirleri yayınlandı. Millî Mücadele başlayınca Anadolu’ya geçti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Burdur milletvekili olarak katıldı. Halkı işgaller konusunda uyarmak ve Millî Mücadele’ye destek olmalarını sağlamak için Anadolu’yu dolaştı. Şiirlerini ‘‘Safahat’’ adlı kitabında topladı. İstanbul’da vefat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir