Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Branş Öğretmen Değerlendirme Raporu

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Branş Öğretmen Değerlendirme Raporu

1-) Ortak metnin, öğretim programlarının uygulanmasına ne tür katkılar sağladığını düşünüyorsunuz? 

Ortak metin öğrencileri bütün yönleriyle geliştirmeyi amaçlayan, bütüncül bir eğitim yaklaşımını esas almakta, beceriler, eğilimler ve değerleri bir bütün olarak ele alarak öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyen bir yapıdadır.

2-) Öğretim programlarında belirlenen ortak hedeflere ulaşılması konusunda planlamalarınız nelerdir? 

Öğrenme çıktıları, süreç bileşenleri, beceri ve değerler doğrultusunda öğrencilerimizi EDE Modeline uygun, yetkin ve erdemli birer insan olarak yetiştirmek için Maarif Modelini bütün yönleri ile hayata geçirmek.

3-) Öğretim programlarının uygulamasına yönelik esaslara dair planlamalarınız nelerdir?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin temel yaklaşımı ve öğrenci profili doğrultusunda öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak modelde yer alan tüm bileşenlerin etkin ve doğru bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak planlamalar yapılacaktır. Bu bağlamda planlama ve uygulama yapılırken;

Temel, bütünleşik ve üst düzey düşünme becerilerinden oluşan kavramsal beceriler, alan becerileri ve eğilimler,

Erdem, değer, eylem çerçevesi, sosyal duygusal öğrenme becerileri ve sistem düşüncesi olarak yapılandırılan okuryazarlık becerilerini içeren programlar arası bileşenler bir bütün olarak ele alınarak öğrencilerin çok yönlü gelişiminin etkili bir şekilde desteklenmesi sağlanacaktır.

 4-) Öğrenme kanıtlarına (ölçme-değerlendirme süreçlerinin beceri odaklı olması, öğrenim sürecini üst düzeyde desteklemesi, geri bildirim sağlaması, ortak sınavlar) yönelik planlamalarınız nelerdir? 

Öğrenme kanıtlarını uygulamalarını belli bir sürece/zamana yaymak, bu süreçleri beceri temelli etkinliklerle desteklemek, yapılacak etkinliklerde öğrenciye geri bildirim sağlamak, ortak sınavlarda öğrencinin doğrudan bilgisini değil becerisini de ölçmek, farklı öğrenme kanıtları kullanmak.

5-) Öğrenme-öğretme yaşantılarına yönelik planlamalarınız nelerdir?

Öğrencinin bazı bilgilere sahip olduğunu kabul etme, bu bilgileri hatırlamalarını sağlama, öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyini ölçecek sorular sorma, öğrenme çıktısı ve süreç bileşenleri arasında ilişkilendirme yapma, etkinliklerle öğrenciyi derste aktif kılma.

6-) Öğretim programlarında yer alan tema/ünite/öğrenme alanı, öğrenme çıktıları sayısı, öğrenme çıktılarının uygulanmasına yönelik öngörülen ders saati, uygulanabilirliği ve ardışıklığına dair görüşleriniz nelerdir? 

Öğrenme alanı, öğrenme çıktısı ve süreç bileşenlerinin seyreltilmiş olması, içerik çerçevesi kapsamında büyük bir sadeleşmeye gidilmesi öğretim programının artıları olarak değerlendirilebilir.

Diğer yönden birçok öğrenme çıktısının 2-3 haftalık bir süreye yayılması öğrenmeyi kolaylaştıracak ve pekiştirecektir.

7-) Öğretim programlarında yer alan farklılaştırmaya (zenginleştirme ve destekleme) yönelik planlamalarınız nelerdir? 

Öğrenme profilleri bakımından farklılık gösteren (ileri ya da geri) öğrencilere yönelik çeşitli zenginleştirme ve destekleme çalışmalarına yer verilmesi sağlanacaktır. Öğretim süreci düzenlenirken öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak öğretimin farklılaştırılması/zenginleştirilmesi yoluna gidilecektir.

Üst düzey düşünme becerileri gelişmiş, farklı yetenek ve özelliklere sahip olan öğrencilere daha zengin ve derin öğrenme bakış açıları kazandırmak ve kendi özgün fikir ve ürünlerini ortaya çıkarmalarını destekleyecek etkinlikler yaptırılacaktır.

Bilişsel, sosyal, fiziksel gelişim vb. açılardan akranlarından farklılık gösteren öğrenciler için de içerikte veya içeriğin öğretiminde kullanılan yöntem ve tekniklerde sadeleştirme yapılarak öğrenme süreçleri desteklenecektir.

😎 Okul temelli planlama kapsamında etkinliklerde öğrenci katılımını destekleyici ve öğrencilerin bütüncül gelişimini amaçlayan çalışmalara dair planlamalarınız nelerdir?

Okul Temelli Planlama yapılırken okul ve çevre imkânları göz önünde bulundurularak planlama buna göre yapılacak, yapılacak etkinlikler öğrenci, okul ve çevre şartları göz önüne alınarak belirlenecek, öğrenciyi ve veliyi zor durumda bırakacak, sadece öğretmene fazladan sorumluluk yükleyecek etkinliklere yer verilmeyecektir.

 9-) Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere yönelik planlamalarınız nelerdir? 

Kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerini sınıf ortamında yapılacak etkinliklere daha fazla katmak, etkinlikleri onların seviyesine indirgemek, özellikle grup çalışmaları ve sosyal sorumluluk gerektiren faaliyetlerde onlara yapabilecekleri görev ve sorumluluklar vermek öncelikli hedeflerimizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir