Ders Notu Yardımlaşma ve Dayanışma Faaliyetlerinin Toplumsal Birliğe Etkisi Ders Notu

sb513-01-yardimlasma-dayanisma.png

Yardımlaşma ve Dayanışma Faaliyetlerinin Toplumsal Birliğe Etkisi Ders Notu

Yardımlaşma ve Dayanışma Faaliyetlerinin Toplumsal Birliğe Etkisi İnfografik Ders Notu

https://drive.google.com/file/d/1duNChaqrAhhuwFkDlAO-gUCJAPRvmrid/view?usp=sharing

https://files.speakerdeck.com/presentations/d528f133d282444080de65cb55ba11e7/YARDIMLAŞMA_VE_DAYANIŞMA.pdf

BİRLİKTE YAŞAMAK (Yardımlaşma ve Dayanışma)​

Bu bölüm, toplumun bir arada güçlü kalmasını sağlayan dayanışma ruhunu ve bunun nasıl hayata geçirileceğini anlatır.

1. Temel Kavramlar​

• Yardımlaşma: Bir kişinin tek başına yapamayacağı bir işi başkalarıyla birlikte yapması veya ihtiyaç duyulan konuda destek olunmasıdır.
  • Dayanışma: Bir topluluğun ortak hedefler, duygular ve düşünceler etrafında birbirine bağlanmasıdır (Birlik ruhu).

2. Tarihimizden Onurlu Yardım Örnekleri​

Türk kültüründe yardım, karşılıksız ve yardım alanın onurunu incitmeden (gizlilikle) yapılır:
  • Sadaka Taşı: İhtiyaç sahibinin kimseye görünmeden ihtiyacı kadarını aldığı taşlar.
  • Zimem Defteri: Varlıklıların, market/bakkal borç defterlerindeki fakirlerin borçlarını gizlice ödemesi.
  • Askıda Ekmek: Fazladan ödenen ekmek parasıyla ihtiyaç sahibine ekmek bırakılması.
  • İmece: Köyde büyük işlerin (hasat, ev yapımı) komşularca ücretsiz ve birlikte yapılması.
  • Tekalif-i Millîye: Kurtuluş Savaşı'nda halkın orduya varını yoğunu sunması (Milli dayanışmanın zirvesi).

3. Yardımlaşan Kurumlar (STK'lar ve Kamu)​

• Kızılay: Afet yardımı, kan bağışı, mülteci desteği.
  • AFAD: Doğal afetlerde arama-kurtarma ve koordinasyon.
  • LÖSEV: Lösemili çocuklara sağlık ve eğitim desteği.
  • TEMA: Erozyonla mücadele ve ağaçlandırma.
  • AKUT: Gönüllü arama-kurtarma.
  • Darülaceze: Ayrım yapmaksızın barınma ve bakım desteği.
  • (Not: Sosyal yardım için ALO 144 aranabilir.)

Ekli dosyalar

• YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA.pdf
    4.2 MB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:

Son mesajlar

Üst Alt