Yardımlaşma ve Dayanışma Faaliyetlerinin Toplumsal Birliğe Etkisi Ders Notu
Yardımlaşma ve Dayanışma Faaliyetlerinin Toplumsal Birliğe Etkisi İnfografik Ders Notuhttps://drive.google.com/file/d/1duNChaqrAhhuwFkDlAO-gUCJAPRvmrid/view?usp=sharing
https://files.speakerdeck.com/presentations/d528f133d282444080de65cb55ba11e7/YARDIMLAŞMA_VE_DAYANIŞMA.pdf
BİRLİKTE YAŞAMAK (Yardımlaşma ve Dayanışma)
Bu bölüm, toplumun bir arada güçlü kalmasını sağlayan dayanışma ruhunu ve bunun nasıl hayata geçirileceğini anlatır.1. Temel Kavramlar
- Yardımlaşma: Bir kişinin tek başına yapamayacağı bir işi başkalarıyla birlikte yapması veya ihtiyaç duyulan konuda destek olunmasıdır.
- Dayanışma: Bir topluluğun ortak hedefler, duygular ve düşünceler etrafında birbirine bağlanmasıdır (Birlik ruhu).
2. Tarihimizden Onurlu Yardım Örnekleri
Türk kültüründe yardım, karşılıksız ve yardım alanın onurunu incitmeden (gizlilikle) yapılır:- Sadaka Taşı: İhtiyaç sahibinin kimseye görünmeden ihtiyacı kadarını aldığı taşlar.
- Zimem Defteri: Varlıklıların, market/bakkal borç defterlerindeki fakirlerin borçlarını gizlice ödemesi.
- Askıda Ekmek: Fazladan ödenen ekmek parasıyla ihtiyaç sahibine ekmek bırakılması.
- İmece: Köyde büyük işlerin (hasat, ev yapımı) komşularca ücretsiz ve birlikte yapılması.
- Tekalif-i Millîye: Kurtuluş Savaşı'nda halkın orduya varını yoğunu sunması (Milli dayanışmanın zirvesi).
3. Yardımlaşan Kurumlar (STK'lar ve Kamu)
- Kızılay: Afet yardımı, kan bağışı, mülteci desteği.
- AFAD: Doğal afetlerde arama-kurtarma ve koordinasyon.
- LÖSEV: Lösemili çocuklara sağlık ve eğitim desteği.
- TEMA: Erozyonla mücadele ve ağaçlandırma.
- AKUT: Gönüllü arama-kurtarma.
- Darülaceze: Ayrım yapmaksızın barınma ve bakım desteği.
- (Not: Sosyal yardım için ALO 144 aranabilir.)
Ekli dosyalar
Son düzenleme:
More Thread Same Category
- Gruplar ve Rollerimiz İnfografik Ders Notu
- Kültürel Özelliklere Saygı ve Birlikte Yaşama Kültürü İnfografik Ders Notu
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Öğrenme Kavramlar Sözlüğü PDF dosyası
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Öğrenme Ders Notu PDF - Yeni Müfredat
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 3. Öğrenme Alanı Kavram Sözlüğü
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Öğrenme Alanı Kavram Sözlüğü- Yeni Müfredat-Birlikte yaşamak
- 5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Ünite Kavramları
- 5. SINIF GÖRSEL İÇERİK DESTEKLİ DERS NOTLARI
- 5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Ünite Ders Notu
- BİREY VE TOPLUM NEDİR