Kütahya Hakkında Genel Bilgiler

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
KÜTAHYAMIZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER


TARİHÇESİ
Kuruluş Tarihi kesin olarak tesbit edilememekle beraber, Tarihi M.Ö.III. Bin yıllarına uzanmaktadır. Ünlü masalcı Ezop Kütahya 'da doğmuştur. Eski kaynaklara göre Kütahya 'nın antik çağlardaki adı Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti şeklinde geçmektedir. İl topraklarına yerleşen en eski halk Frig’lerdir. Frig’lerin Yaşadıkları Kentler Ankara Gordion, Eskişehir Yazılıkaya, Kütahya Sabuncupınar ve Gediz Tarafları, Afyon İscehisar, Uşak ve Denizli İline kadar uzanan geniş bir alana yayılmış topluluk olup. M.Ö 1200 'lerde Anadolu 'ya gelen Frigler, Hitit İmparatorluğunun topraklarına girdiler ve bir devlet olarak örgütlendiler. M.Ö 676 'da Kimmeler, Frigya Kralı III. Midas 'ı bozguna uğratarak Kütahya ve çevresine egemen oldular.
Alyattes 'in Lidya Kralı olduğu dönemde Kimmer egemenliği yerini Lidya yönetimi aldı. M.Ö 546 'da Persler Lidya Ordusunun yenilgiye uğratarak Anadolu 'yu istila etti. M.Ö 334 'de Biga Çayı yakınlarında Persleri yenilgiye uğratan İskender yörede üstünlük kurdu. İskender 'in M.Ö 323 'te ölümü ile Kütahya ve yöresi komutanlarından Antigonos 'a geçti. M.Ö 133 'de Roma yönetimine girdi. Piskoposluk merkezi haline getirildi.
1071 'de Malazgirt Savaşı 'nda Alpaslan 'a yenilen Bizans İmparatoru Romanus Diogenes 'de tutsaklık dönüşü Kütahya 'ya getirilerek bir süre konaklaması sağlandı. 1078 'de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah Kütahya 'yı da ele geçirdi. 1097 'de Haçlıların saldırısına uğradı. II. Kılıçarslan kaybedilen topraklarla birlikte Kütahya 'yı geri aldı. 1277 'de Gıyaseddin Keyhüsrev Kütahya yöresini Germiyanoğlu Süleyman Şah kızı Devlet Hatun 'u Osmanlı Sultanı I. Murat 'ın oğlu Yıldırım Beyazıt 'a verdi. (1381) Germiyanoğulları Beyliğinin toprakları Devlet Hatun 'un çeyizi olarak Osmanlılara verildi. (Kütahya ve çevresi dahil) 1402 Ankara Savaşında, Beyazıt 'ı ağır bir yenilgiye uğratan Timur, Kütahya 'yı alarak II. Yakup Bey 'e geri verdi. Kütahya daha sonra Osmanlılara geçti ve Sancak Merkezi oldu.
Sultan II. Beyazıt 'ın zamanında Şah İsmail yanlısı Şahkulu Kütahya 'da ayaklandı. Bu isyan 1511 yılında bastırıldı. XIX. yy 'da Osmanlı Devletine başkaldıran Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa 'nın oğlu Kütahya 'yı işgal etti. Sultan Mahmut ile imzalanan Kütahya Antlaşması ile Mısır askerleri Kütahya 'yı terk etti.
Avrupa 'da 1848 ihtilalleri sırasında, Macarlar 'da ayaklamışlardı. Macar Ulusal Hareketi Avusturya ve Rusya tarafından bastırılınca hareketin önde gelenlerinden bazıları 1849 'da Osmanlı Hükümetine sığındı. Başta Lajos Kossuth olmak üzere Kütahya 'ya yerleştirilen Macarlar, 1851 'e kadar burada kaldılar.



Dünya 'daki İlk Toplu İş Sözleşmesi Kütahya’da yapılmıştır.
Kütahya 'daki bir tarihi olay da 13 Temmuz 1766 'da imzalanan Dünyanın ilk toplu iş sözleşmesidir. Vali Ali Paşa' nın huzurunda imzalanmış, burada işçi ve işveren arasında bir antlaşma yapılmış, çırak, kalfa ve ustanın ayrı ayrı ücretleri belirlenmiştir.
Kütahya 1867 'de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi iken, II. Meşrutiyetten sonra bağımsız bir sancak oldu. Milli Mücadele yıllarında, Ocak 1921 'de Çerkez Ethem düzenli ordu çatışmasına sahne olan Kütahya, 17 Temmuz 1921 'de Yunanlıların işgaline uğradı. Büyük Taarruz 'a kadar işgal altında kalan Kütahya, 30 Ağustos 1922 'de kurtuldu. 8 Ekim 1923 'de Vilayet durumuna getirilmiştir.

TERMAL TURİZM (ILICALAR ve KAPLICALARI)
Kütahya’da toplam 33 Kaplıca Bulunmakta olup, lıca Harlek Kaplıcaları, Yoncalı TÜTAV Termal Tesisleri, Yoncalı Çamur Banyosu, Gediz Ilıcası, Hamam Köy Ilıcası, Hisarcık Sefaköy ve Esire , Gediz Murat Dağı Kaplıcaları, Tavşanlı Göbel Kaplıcaları, Emet Kaplıcaları, Simav Termal Tesisleriyle Türkiye’de Termal Turizmde önemli bir yeri vardır.


TARİHİ ve KÜLTÜREL YERLER (ÖREN YERLERİ)
Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti, Frig Vadisi, Germiyanoğullarından kalma Kütahya Hisarı, Camisi Eski Yerleşim Alanları ve Hisar’da Bulunan Döner Gazino’su , Ulucamisi, II. Yakup Bey, Balıklı, Kurşunlu, Dönenler, Arslan Bey (Meydan), Hisarbeyoğlu Mustafa (Saray), Takvacılar, Karagöz Ahmed Paşa, Lala Hüseyin Paşa, Ali (Alo) Paşa, İshak Fakih ve Molla Bey Külliye ve Camiileri, Vacidiye Medresesi-'Demirkapılı Medrese'(Şimdiki Kütahya Arkeoloji Müzesi), Gavur Hamamı, Paşa Hamamı, Küçük ve Büyük Bedestenler, Küçük Hamam, Germiyanoğlu Sokak(Tarihi Evler), Macar Evi, Kütahya’nın tarihsel Önemi olan yerlerimizden olup, İl Özel İdare Çini Müzesi, Sadık Atakan Özel Çini Müzesi, Dumlupınar Şehitliği, Dumlupınar Abidesi gibi yakın geçmişimize ait tarihi eserler de bulunmaktadır.


DOĞAL GÜZELLİKLERİ
Kütahya Radar tarafları, Kirazlı Yayla, Yellice Dağı, Enne Milli Parkı ve Baraj Gölü, Sofça Baraj Gölü, Frig Vadisi, Sabuncupınar Yayları, Hisarlık, Çamlıca, Gediz Murat Dağı, Şaphane Akdağ, Gediz Akçaalan Yaylaları, Simav Gölcük Yaylası ve Gölü, Emet Eğrigöz Gölü ve Yaylası, Tavşanlı Yaylası, Ilıca Harlek ve Yoncalı Mesire yerlerinden oluşan zengin bir doğal güzellikler diyarıdır.

IKLIMI
Iç Anadolunun az yagisli, sertce iklimiyle, Ege Bolgesinin yagisli ve ilimli iklimi arasinda bir gecit ozelligi yanı sıra yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır

TARIM ve EKONOMI
Kütahya Ekonomi bakimindan hizla gelismektedir. halicilik ve çinicilik cok ilerlemiştir. Baslica Endustri Alanlarımız, Altın Çini, Güven Çini, Edip Çini, Eren Çini, ve İrili Ufaklı Çinicilik Atölyeleri, Akdemir Tekstil Sanayi (Dokuma), Seher Tekstil(Konfeksiyon), Gürpınar Dişli Fabrikası, Tuğla-Kiremit Fabrikaları, Kütahya Porselen, Güral Porselen, Kütahya Seramik, Kütahya Vit, Kütahya Karton, Art & Craft Cam, Kütahya Kümaş Isıya Dayanıklı Tuğla Fabrikası, Kütahya Eti Gümüş Tesisleri, Kutahya Azot Sanayi (TÜGSAŞ), Gediz GİMSAN İplik, Gediz Ambalaj Sanayi, Gediz Su Boruları Sanayi, Kocadağlar Mobilya Sanayi, Simav Kereste ve Mobilya Fabrikaları, Seyitömer ve Tunçbilek Kömür İşletmeleri Emet Kolemanit İsletme ve tesisleriyle Kütahya ekonomisi hızlı bir gelişim göstermektdir.
SANATÇI ve İLİM ADAMLARI
Kütahya aynı zamanda Sanatçı ve İlim adamlarıylada meşhur bir kentimiz olup Meşhur Gezginimiz Evliya Çelebi, Çinici Ustamız Hacı Hafız Mehmet Emin Efendi, Ali Paşa, Ord. Prof . Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı, gibi geçmişten bir esinti gibi gelen değerli insanlarımızın yanı sıra günümüzde ise Naif Ressamımız Hüseyin Yüce, Ahmet Yakupoğlu, Alayunt’lu Hüseyin ve Ahmet Duygu Gibi Değerli resim sanatçılarımızın yanı sıra, Çinici Sıtkı Ustamız, ve Mehmet Gürsöy, Ahmet Mümtaz Yıldız, Zeki Öncü, Osman Erez ve Birol Akdemir gibi değerli fotoğraf sanatçılarımızlada tam bir sanatkar ve kültür başkenti görünümündedir..
KÜTAHYA’NIN KONUMU
Kütahya Konum itibariyle Eskişehir 74, Afyon’a 90 Km, Uşak ve Bilecik’e 120 Km, Bursa’ya 200 Km, İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara’ya 450 Km, Yalova’ya 300 Km olup((Yaklaşık)) Diğer büyük şehirlerin tam ortasında yer almasıylada önemli bir yer konumuna sahiptir.
 

Benzer konular

Son mesajlar

Üst Alt