Giresun'un Tarihi

Hülya Dağtekin

Kazasker

Katılım
5 Haz 2018
Mesajlar
27
Puanları
48
Giresun'un Tarihi

eski%20giresun.jpg
Giresun Anadolu'nun kuzeydogusunda yesille mavinin kucaklastigi Karadenizin inci kentlerinden birisidir. Sehir denize dogru uzanan yarimadanin üzerinde yer almaktadir. Yarimadanin karsisinda Karadenizin tek adasi olan Giresun Adasi (Aretias) kentin bir kolyesi gibi durmaktadir.
Sehrin nerede kuruldugu ve kimler tarafindan iskan edildigi konusu tartismalidir. Bu tereddüt M.Ö. 350 yillarina ait kaynaklarda da yer almaktadir.
Cografyaci Strabon Farnakia dedigi sehrin; bugünkü Giresun kentinin oldugu yerde kuruldugu üzerinde durmustur. Romali idareci Arrien Farnakia'nin eski adinin Kerasus oldugunu belirtmis ve buranin Sinoplular tarafindan kuruldugunu yazmistir.
Sehir hakkinda Roma Bizans ve Rum Pontus Imparatorlugu dönemine ait tatminkar bilgiler yoktur. Eski Anadolu tarihi arastirmalarinda sehir ve kasaba tarihlerinde dil incelemeleri sonucunda bu bölgede M.Ö. 2000'li yillardan beri Türk varliginin mevcut oldugu anlasilmistir. M.Ö. 7.y.y.da Iskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oguz unsurlari da bu bölgeye yerlesmislerdir. Bu bölgede Oguz boylarindan Yazir Döger Avsar Karkin Halaç'larin; Akhun Kusan Peçenek Hazar Hun Kipçak Türklerinin yerlesimi mevcuttur.
Karadeniz bölgesinde ilk ve orta çaglarda Iskit Kimmerler Hun Hazar Bulgar Uz Peçenek göçlerinin sonucu Türk iskaninin oldugu Karadeniz agizlarinin fonetik ve morfolojik yapisiyla birlikte yer adlarindan da anlasilir. Giresun'un bati yakasindaki Çitlakkale mahallesinin adinin Deliorman ve Selanik civarindan gelerek buraya yerlesmis olan Türk toplulugu Çitaklardan geldigi bölgede konusulan lehçenin ve kültür unsurlarinin Çitak ve Gagavuz Türklerinin ki ile benzerlik gösterdigi görülür.
Hitit Imparatorluk dönemi tabletlerine dayanan tarihi kaynaklarda Giresun'un Azzi Bölgesi sinirlari içinde kaldigi anlasilmaktadir. Karadeniz bölgesinde 90'a yakin koloni sehri kuran Miletoslular Giresun ve Tirebolu sehirlerinin de kurucularidir. Amaçlari bu bölgeyi kendilerine yurt edinmek olmayip buralarin her türlü yer alti ve yer üstü kaynaklarini sömürmekti. Bu yüzden yerlesim birimlerinin korunabilecek kisimlarini alip buralara yerlesmislerdir.
Çevresinde önemli Gümüs ve demir üretim yerleri olan Giresun'a Romalilar tam bir hakimiyet kurmamislardir. Onlarin döneminde bu bölgede para basildigi rivayet edilmektedir. Roma idaresinin ilk dönemlerinde Romali yazarlardan Ammianus Marcel'e göre Romali komutan Lucullus buraya geldiginde yabani kiraz agaçlarini görmüs ve bu Agacin fidanlarini Roma'ya götürmüstür
 
Üst Alt