(Kısaca) Cengiz Han Kimdir?

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
(Kısaca) Cengiz Han Kimdir?
Ünlü Moğol imparatoru ve tarihte hiç savaş kaybetmemiş birkaç hükümdardan biridir. 1167 yılı doğumlu, Moğol kağanı ve Moğol Devleti’nin kurucusu. Cengiz Han’ın Moğolları tek bir devlet altında toplaması sonucu, eski Göktürk topraklarındaki bazı Türk boylarının batıya doğru göçü başlamıştır. Asya’daki dinler mücadelesinde, Cengiz Han’ın şaman inancından olmasına karşın, siyasal açıdan İslamiyet yakınlaşmasıyla İslamiyet destek sağlamıştır.

Cengiz Han’la birlikte Asya’nın iktisadi yaşamı da değişime uğramıştır. Ülkeler arası ticaret yeni boyutlar kazanmış, sınırlar ve gümrükler ortadan kalkmıştır. Asya’da tek bir devletin egemen olmasıyla Asya’nın batısı ile doğusu arasındaki ticari ilişkiler gelişmiştir. Dünya tarihinin en ünlü cihangiridir. Kimse onun yaptığı istilayı yapamadı ve yapması da mümkün değildi.

20 yıl içinde Moğolistandan başlayarak Çin ortalarına ve hazar denizi ne kadar ulaşmış, her yeri yerle bir etmiştir. Orduları amansızdı, süvarinin hareket kabiliyeti ise 12. yüzyıl için göz kamaştıran birtakım harp aletleri ve Çin barutuyla destekleniyordu. Cengiz Han bu istilaları kendi Moğollarından çok, etrafına topladığı Kıpçak Türk kabileleri ve kökenlerini ve adlarını tümüyle bilinmeyen sayısız Sibirya kabileleri ile beraber yapıyordu.
 
Üst Alt