Gazi Yaşargil'in Hayatı (Kısaca)

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
Gazi Yaşargil'in Hayatı (Kısaca)
6 Temmuz 1925'te Diyarbakır Lice'de hayata gözlerini açan bilim insanının tam adı Mahmut Gazi Yaşargil'dir. Gazi Yaşargil'in annesi karadenizli babası ise Kayhan aşiretindendir. Babası Lice'de kaymakam olarak görev yaparken Gazi Yaşargil'in abisi tifo yüzünden hayatını kaybetmiştir. Gazi Yaşargil üç aylıkken, babalarının tayini nedeniyle Ankara'ya taşındılar. Bundan sonra diğer iki kardeşi eğitimlerini tamamlayarak, doktor oldular. Kardeşi Erdem Yaşargil Basel'de karın cerrahisi profesörü, diğer kardeşi Günay ise Zürih'te nörofizyoloji profesörüdür.

Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamlayan Gazi Yaşargil, Ankara Üniversitesi'ni kazanmayı başardı. 1944 yılında Almanya'ya giderek Friedrich Schiller Üniversitesi'nde eğitimini devam ettirdi. İkinci Dünya Savaşı patlak verince 1945 yılında Almanya'dan ayrılarak İsviçre'deki Basel Üniversitesi'ne gitti. 1950 yılına gelindiğinde Gazi Yaşargil Basel'de doktora eğitimini tamamladı.

Bern Üniversitesi psikiyatri bölümünde
çalışmalar yapan Yaşargil, nöroşirüji alanına yöneldi. Beyin anatomisi ve genel cerrahide çalışmalar yapan Gazi Yaşargil, 1953 yılında Basel Üniversitesi'nin nöroşirüji bölümüne atandı.

1965-1967 yılları arasında Amerika-Burlington'daki Vermont Üniversitesi nöroşiruji bölümünde mikrovasküler cerrahi üzerine çalışmalar yaptı.

Yaşargil Basel'den Zürih'e döndükten sonra, 30 Ekim 1967'de, cerrahi mikroskop kullanarak ilk beyin bypass ameliyatını gerçekleştirdi. Bu başarısıyla nöroşirüji dünyasında bir anda popüper hale gelenGazi Yaşargil, cerrahi işlemlerde kullanılan aletleri yetersiz bularak, arayış içine girdi. Nitekim bu çalışmaları da sonuç verdi ve bilim dünyasına yüzer mikroskop ve anjiyografi gibi önemli katkıları oldu.

Beyin ameliyatlarında kullandığı mikroskop, anverizmaların giderilmesinde önemli bir rol oynadı ve beyin cerrahisinde Gazi Yaşargil'in adı herkesce bilinmeye başladı. 1973 yılında profesörlük ünvanı kazanan Gazi Yaşargil, Zürih Üniversite'si Nöroşirüji bölüm başkanlığına getirildi.

Gazi Yaşargil mikrosinir cerrahisinin kurucusu olarak bilinmektedir. Epilepsi ve beyin tümörünü kendi bulduğu yöntemlerle tedavi edebilen bilim insanı, 1999 tarihinde emekli olmuştur. Emekli olurken de meslektaşlarınca ödüllendirilmiş ve Geleneksel Sinir Cerrahları Kongresinde "Yüzyılın Sinir Cerrahı" seçilmiştir.
 

Benzer konular

Son mesajlar

Üst Alt