4.Murat'ın Kısaca Hayatı

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
26 Temmuz 1612 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Sultan IV. Murad, I. Ahmed’in ve Mahpeyker Kösem Sultan’ın çocuğudur. Uzun boya, cüsseli ve kuvvetli bir vücuda, yuvarlak yüze sahip heybetli bir padişahı. IV. Murad Osmanlı padişahlarının en güçlüleri arasında yerini alırken aynı zamanda cesur, atılgan, korkusuz ve enerjik bir padişahtı.

Arapça ve batı dilleri arasından birçoğunu bilmekte olan IV. Murad aynı zamanda iyi bir askerdi. İyi cirit ve ok atardı. Gece hayatı, içki, tütün gibi zararlı maddelerin kullanımı gibi konularda ciddi sınırlar koyan IV. Murad aynı zamanda geceleri sokağa çıkma yasağı ilan ederek eğlence mekanlarının önünü kesmiştir. Hezarfen Ahmed Çelebi’nin Galata Kulesi’nden Üsküdar’a kanat takarak uçması da IV. Murad zamanında gerçekleştirmiştir.

Halkın sorunlarını iyi takip eden, yanında bulunan sadrazamların hatalarında onlara büyük cezalar veren, ilk yıllarında annesinin etkisinde kalsa da daha sonraki yıllarda kadın egemenliğini ortadan kaldıran IV. Murad, iyi bir hükümdardı. On yedi yıl boyunca padişahlık tahtında bulunan IV. Murad içkiyi yasaklamasına rağmen kendisi aşırı içki tüketimden dolayı hayatı kaybetti.

 

More Thread Same Category

Üst Alt