4.Mehmet'in Kısaca Hayatı

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
2 Ocak 1642 tarihinde İstanbul’da doğan IV. Mehmed, Sultan Birinci İbrahim’in ve Turhan Hatice Sultan’ın çocuklarıdır. Orta boylu, yanık yüzlü ve beyaz tenli olan IV. Mehmed, küçük yaştan itibaren ata çok binmesi sebebiyle belinin öne doğru eğik olduğu bilinmektedir. 7 yaşında babasını kaybeden IV. Mehmed,8 Ağustos 1648 tarihinde henüz çocukluk çağındayken tahta geçmiştir.
İyi bir eğitim ve tahsil almış olan IV. Mehmed’in edebiyata ve acılığa özel bir ilgisinin olduğu da bilinmektedir. Av merakından dolayı Avcı Mehmed olarak da anılmaktaydı. İçkiyi ve kötü alışkanlıkları sevmeyen IV. Mehmed bu sebeple bundan önce gelen birkaç padişah gibi içkiyi ve meyhaneleri yasaklamıştır. IV. Mehmed döneminde sarayda birçok entrika dönmekteydi.
Son olarak İkinci Viyana seferinin ardından alınan mağlubiyetle birlikte oy birliği ile IV. Mehmed’in tahttan indirilmesine karar verildi. Bunun üzerine IV. Mehmed’in yerine tahta küçük kardeşi İkinci Süleyman geçti. İkinci Süleyman’ın tahta geçmesinin ardından IV. Mehmed saray içerisinde bir odaya kapatıldı ve burada ömrünün sonuna kadar hapis hayatı yaşamak zorunda kaldı.
 
Üst Alt