Yavuz Sultan Selim'in Kısaca Hayatı

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
çocuğudur. Yavuz Sultan Selim uzun boylu, geniş omuzlu, yuvarlak başlı, bıyıklı ve cüsseli bir yapıdaydı. Ağırbaşlı ve genellikle ciddiydi aynı zamanda cesur ve yiğit bir komutandı. Trabzon Sancağına vali olarak gönderilen Yavuz Sultan Selim bu sancakta devlet işlerinin nasıl olduğunu, savaş, dövüş eğitimlerini ve ilmi bilgileri dönemin çeşitli zatlarından ve ustalarından almıştır.

Bu yüzden Yavuz Sultan Selim’in eğitiminin iyi olduğunu söyleyebiliriz. 1508 yılında henüz Trabzon’da valiyken Gürcülere seferler düzenlemiş ve Kars, Erzurum, Artvin illerini topraklarımıza katmıştır. At binmede, kılıç kullanmada, ok fırlatmada uzman olan Yavuz Sultan Selim oldukça iyi bir askerdi. Gösterişe önem vermeyen ve israftan uzak duran Yavuz Sultan Selim her öğününde yalnızca bir çeşit yemek yemeyi tercih ederdi ve devlet malını gereksizce harcamaktan kaçınırdı.

Osmanlı Devleti’ne en büyük hazineyi kazandıran Yavuz Sultan Selim aynı zamanda hüküm sürdüğü dönemde Osmanlı’nın gücünün tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır. 22 Eylül 1520 tarihinde vefat eden Yavuz Sultan Selim tahtını tek oğlu olan Sultan Süleyman’a bırakmıştır.

Yavuz Sultan Selim'in Yapmış Olduğu Savaşlar


  • Çaldıran Savaşı:1514 yılında Şah İsmail'in ordusuna karşı kazandığı zaferdir.
  • Mercidabık savaşı: 1516 yılında Memlüklüler ile yapılmış bir savaştır. Yavuz'un büyük topları karşısında dayanamayan Memlük ordusu bozguna uğramış, Memlük Sultanı Kansu Gavri attan düşerek ölmüş ve Osmanlının toprakları biraz daha genişlemiştir.
  • Ridaniye Savaşı: Mercidabık savaşından sonra Memlüklülerin başına geçen Tumanbay vergi ödemeyince, Yavuz ikinci defa saldırı düzenlemiş ve Ridaniye'de Tumanbay'ı öldürmüştür.
 
Üst Alt