III. Selim'in Öldürülmesi

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
III. SELİM'İN ÖLDÜRÜLMESİ

Mayıs 1807'de III. Selim'in tahttan indirildi; yerine IV. Mustafa geçirilip, padişah hapsedildi. İsyancılar III. Selim taraftarlarını her yerde takip ederek öldürdüler. O sırada cephede Ruslarla savaşan orduya bu haberler ulaşınca yeniçeriler burada bulunan Nizam-ı Cedid taraftarlarını katletmeye kalktılar. Ancak Rusçuk Ayanı Mustafa Paşa'nın önlemleriyle ayaklanma etkisiz hale getirildi.

Nizam-ı Cedid taraftarları Alemdar Mustafa Paşa'nın yanına sığındılar.

IV. Mustafa devlet işlerini düzenleyememişti. Buhranın iyice büyümesi üzerine Rusçuk'ta Alemdar Mustafa Paşa'nm yanında bulunan Ramiz, Behiç, Refik, Galib ve Tahsin Efendiler gibi Nizam-ı Cedid taraftarı aydınlar, III. Selim'in tekrar tahta çıkarılması için harekete geçtiler. Bu sırada Ruslarla ateşkes yapılmıştı. Ordu ile İstanbul'a gelen Alemdar Mustafa Paşa, Kabakçı ve Şeyhülislam Ataullah Efendi taraftarlarını cezalandırdı.

Alemdar Mustafa Paşa Saray'ın kapılarını kırarken III. Selim'in hapsedildiği Harem Dairesi'ne gelen isyancılar, onu katlettiler. Alemdar Mustafa Paşa ve Cevri Kalfa Şehzade Mahmud'u ise yaralı olarak zor kurtardı. III. Selim'i öldürenler daha sonra birer birer yakalanarak öldürüldü.
(Alıntı)
 

Benzer konular

zehra1905

Sosyalbilimciler.com
Katılım
22 Şub 2016
Mesajlar
32
Puanları
6
III. Selim'in Öldürülmesi

Ellerine sağlık çok güzel olmuş.
 
Üst Alt