Doğum İzni

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
DOĞUM İZNİ


Çalışan anne adaylarının doğum izinleri hakkında bilinçli olması, gerekirse doktorunu zamanı geldiğinde uyarması son derecede önemlidir.

Bir takım dalgınlıklar sonucu doğum izin gününüzün geçmesi kanuni olaral izinli olduğunuz dönemin yanmasına sebebiyet olabilir.

Emekli sandığı ve SSK'lı çalışan gebelerde doğum öncesi ve sonrası izinler aşağıda belirtilmiş olup, mağdur olmamanız için yapmanız gereken yalnızca o tarihlerde Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Devlet Hastanesine uğramanız ve gerekli formaliteleri yerine getirmenizdir.

Emekli Sandığına bağlı çalışan gebeler yanlarında kurumlarından aldıkları hastaneye sevklerini gösteren kağıtlarını, SSK'lı gebeler ise vizite kağıtlarını ve karnelerini yanlarında getirmelidirler.

4857 sayılı iş kanunun 74. maddesine göre hamile kadınlar 8 haftası doğumdan önce 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler. Yine doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilmekte ve izinlerinin geri kalan kısmını doğum sonrasına aktarabilmektedirler. Yani, çalışan gebeler dilerlerse gebeliklerinin 32. haftasında doktorlarından aldıkları "37. gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır" şeklindeki benzer raporlarla doğum öncesi kullanmadıkları 5 haftalık izni doğum sonrasına aktarabilirler (Aktarma). Bu durumda doğum sonrası 8+5= 13 hafta (91 gün) süre ile kanuni olarak izin kullanma hakkına sahip olurlar.

Birden fazla bebek bekleyen anne adaylarında ise doğum öncesi izni 8 yerine 10 hafta olarak kullanılabilmektedir.

Doğum şekli ister sezaryen ister normal doğum olsun, doğum öncesi ve sonrası izinlerini etkilemeyecektir.
 

More Thread Same Category

Benzer konular

Hanyya

Sosyal Bilgiler Paylaşım Sitesi
Katılım
26 Şub 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Doğum İzni

Do not worry there is always a solution.
 
Üst Alt