AFYONKARAHİSAR Hakkında Bilgi

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
AFYONKARAHİSAR
COĞRAFİ DURUMU:
afyon.PNG

Afyonkarahisar, Ege bölgesinin en doğusunda yer alır. Denizden yüksekliği (Rakım) 1021m. dir. Nüfusu son sayıma göre 129.000 dir. Kuzeyinde Eskişehir, kuzeybatısında Kütahya, batısında Uşak, güneybatısında Denizli, güneyinde Burdur ve Isparta, doğusunda Konya illeri ile komşudur.

İLÇELERİ:
Başmakçı ,Bayat ,Bolvadin ,Çay ,Çobanlar Dazkırı , Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye , İscehisar, Kızılören, Sandıklı ,Sincanlı Sultandağı, Şuhut’ tur.
Bu ilçelerden Başmakçı, yumurta üretimiyle; Bayat, kilimleri ile; Bolvadin, kaymağı ile; Çay ve Sultandağı , kirazı ile; İsçehisar, mermeri ile; Sandıklı, kaplıca ve leblebisi ile ; Şuhut , patatesi ile meşhurdur. Afyon merkez ilçe ise , sucuk, şekerleme , kaymak,Karahisar Kalesi ve tarihi evleri ile meşhurdur.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DAĞLAR:Afyon’un kuzeyinde Yazılıkaya platosu, doğusunda Emirdağları ve Sultandağları, güneyinde Sandıklı Dağları (Kumalar) , Akdağ bulunur.
OVALAR: Afyon Ovası, Sandıklı Ovası, Bolvadin Ovası, Dombayova, Sincanlı Ovası bu dağların aralarında yer alır.
IRMAKLAR, GÖLLER , BARAJLAR : Afyon ovasından geçen Akarçay ve Şuhut’tan doğan Kali Çayı, Eber Gölüne; Dinar ve Sandıklı dağlarından doğan ve Büyük Menderes’in kaynağını oluşturan Kûfi Çayı da Ege denizine dökülür. Kali Çayının üzerinde Selevir Barajı vardır. Ayrıca Seyitler Barajı ve Örenler Barajları da mevcuttur. Gölleri ise Eber Gölü, Akşehir Gölü, Acıgöl, Emre Gölü ve Karamık Bataklığıdır.
İKLİM:
İç kesimlere doğru gidildikçe yükseltinin artması ve deniz etkisinden uzaklaşma sebebiyle karasal iklime geçilir. Bu sebeple iç kesimlerde kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Kar yağışı ve don olayı çok sık görülür.
BİTKİ ÖRTÜSÜ: Afyon ili Karsal iklim bölgesinde yer aldığı için bitki örtüsü Bozkır tipi bitki örtüsüdür. Yazın kuruyan otlar ve dikenler büyük çoğunluğu oluşturur. Yüksek kesimlerde yer yer meşe, kızıl çam ve ardıç ormanları vardır.
YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER:
İlimizde başta tahıllar olmak üzere ; şeker pancarı, patates, haşhaş, ayçiçeği, sebze ve meyve ziraati yapılır.
 

Benzer konular

Son mesajlar

Üst Alt