7.Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 91'in Cevapları 3

gizem02

Sosyalbilimciler.com
Katılım
11 May 2016
Mesajlar
43
Puanları
6
7.Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 91'in Cevapları 3
Tımar sisteminde toprağı işleyen çiftçinin hakları ve yükümlülükleri nelerdir?
Cevap:Tımar sisteminde toprağı işleyen çiftçinin hakları ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Tımar sisteminde, çiftçiler devletten toprak kiralayarak o toprağı işler ve bu sayede geçimlerini sağlarlardı. Kendilerini toprak verilen kişilerden keyfi olarak o toprakların geri alınması söz konusu değildir.

Kendilerine tımar tahsis edilen kişiler, sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirdikleri sürece kendilerine tahsis edilen arazileri sürekli olarak kullanma hakkına sahip olurlar. Kişinin vefat etmesi durumunda ise söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde topraklar çocukları tarafından kullanılabilir.

Tımar sahibi olan kişiler, aynı zamanda o bölgenin yöneticileri konumundaydılar. Çiftçilerin kendilerine tahsis edilen tımar sayesinde elde ettikleri gelir ve kira sayesinde asker yetiştirilirdi. Yetiştirilen askerler, bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamakla görevliydiler. Ayrıca toprağın işlenip işlenmediğini denetlemek, vergileri toplamak ve güvenliğini sağlamak bu askerlerin göreviydi. Savaş döneminde ise bu askerler orduya katılarak savaşa giderlerdi.
 
Üst Alt