1.Mustafa'nın Kısaca Hayatı

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
1592 tarihinde Manisa’da dünyaya gelen I. Mustafa, Sultan III. Mehmed’in ve Handan Sultan’ın çocuğudur. Seyrek sakallara, sarışın bir tene, iri gözlere ve güzel bir yüze sahip olan I. Mustafa, çabuk sinirlenebilen ve bazen bu sebeple yanlış kararlara başvurmuş bir padişahtır. Padişahlık tahtını abisinden devralan I. Mustafa, abisinin hüküm sürdüğü 14 yıl boyunca sarayda bir odada hapis hatayı yaşadı.
Bunun sebebi ise şehzadeler arasında çıkabilecek kavgaların ve padişahın kararlarını etkileyerek söz sahibi olabileceğinden dolayı bu gerekli görülmüştür. Tahta abisinin ardından çıkan I. Mustafa daha sonra ulemalar, askerler ve devlet adamlarının tepkisini toplamış ve dengesiz kararları sebebiyle tahttan indirilmesine karar verilmiştir. Tahttan indirilmesinin arından yerine geçen Genç Osman’ın da tahttan indirilip öldürülmesinin arından 1622 yılında tekrar tahta çıkmıştır.
Fakat akli dengesinin bozuk olduğuna kanaat getirilmesi sebebiyle bir buçuk yıl sonra tekrar tahttan indirilmiştir. Dini inancı oldukça yüksek olan I. Mustafa aynı zamanda oldukça cömert bir insandı ve ihtiyaç sahibi kimselere yardım etmeyi severdi. I. Mustafa, 20 Ocak 1639 tarihinde hayatını kaybetti.
 
Üst Alt