ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI

EYLÜL KELÇÜKOĞLU

Reis'ül Küttab

Katılım
7 May 2018
Mesajlar
13
Puanları
3
TÜRKİYE' DE TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1-Iklim:Tarım ürünlerinin yetişmesi içihtiyaduydukları sıcaklık ve yağış farklıdır.Akdeniz ve Ege’de sıcaklık fazla olduğu için yılda 2 ürün alınabilir.Kışın sıcaklık 0’ın altına düşmediğinden en çok seracılık bu bölgelerde yapılır.Yağış azaldıkça yetiştirilen ürün çeşidi azalır.Nadasa bırakılan alan artar,verim azalır.

2-Yerşekilleri:Yükseklik arttıkça ısı düşer.Bazı ürünler yetişmez.Türkiye’de yükselti batıdan doğuya arttığından bir ürün önce Ege ve Akdeniz’de en son Doğu Anadolu’da olgunlaşır.
3-Deniz Etkisi:Ülkemizde sıcaklık ve nem isteyen ürünler(Çay,turunçgil) kıyıda,soğuğa dayanıklı,az nem isteyen ürünler Tahıl,şekerpancarı vs.iç kesimlerde yetişir.
4-Toprak:Toprağın cinsi önemlidir.Mesela çay yıkanmış toprak ister.
5-Kullanılan Yöntemler:Modern tarım(Gübre,makine,tohum,ilaç vs.),sulama verimi artırır.
Tarım Ürünlerimiz:
1-Buğday: Ilkbaharda yağış yazın kuraklık ister.En çok Iç Anadolu’da yetiştirilir.Karadeniz’de yaz yağışları,Doğu Anadolu’nun bazı yerlerinde ise yükselti nedeniyle yetiştirilemez.
2-Arpa: Soğuğa daha dayanıklıdır.En çok Iç Anadolu’da yetiştirilir.
3-Mısır: Yağışın fazla olduğu yada sulamanın yapıldığı yerlerde yetiştirilir.En fazla Akdeniz ve Karadeniz’de yetiştirilir.Karadeniz’de buğdayın yerini almıştır.
4-Pirinç: Sivrisinek nedeniyle yerleşim yerleri dışında devlet kontrolünde yetiştirilir.En çok Marmara’da yetiştirilir.
Sanayi Bitkileri
1-Pamuk: Yetişme döneminde yağış hasat döneminde kuraklık ister.GAP ile Güneydoğu Anadolu 1. sıraya yükselmiştir.
2-Tütün: En çok Ege!de yetiştirilir.
3-Ayçiçeği: En fazla Marmara’da yetiştirilir.
4-Zeytin: Akdeniz iklim bitkisidir.En fazla Ege’de yetiştirilir.
5-Şekerpancarı: En çok Iç Anadolu’da yetiştirilir.
6-Çay: Yalnızca Doğu Karadeniz’de yetiştirilir.
7-Haşhaş: Uyuşturucu yapımında kullanıldığı için devlet kontrolünde yetiştirilir.
Baklagiller: *Nohut,yeşil mercimek ve fasülye Iç Anadolu’da,Kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir.

Meyve:
1-Üzüm: Ege
2-Incir: Ege
3-Fındık: Orta Karadeniz
4-Turunçgil: Akdeniz
5-Muz : Akdeniz
6-Kayısı: Doğu Anadolu(Malatya)
Türkiye incir,kayısı ve fındıkta dünya 1.dir.
Hayvancılık
Türkiye’de Hayvancılığın Sorunları
1-Otlak ve meraların azalması
2-Hayvan türlerinin veriminin düşük olması
3-Erken kuzu kesimi
4-Besi hayvancılığının gelişmemesi
5-Çiftcilerin sermaye sorunu
6-Çiftci eğitimi
7-Hastalıklar

Büyükbaş Hayvancılık: En fazla bol yağışlar nedeniyle Karadeniz kıyılarında ve yaz yağışları nedeniyla Doğu Anadolu’nun Erzurum-Kars bölümünde yetiştirilir.Doğuda mera batıda ahır hayvancılığı yaygındır.
Küçükbaş Hayvancılık: En çok koyun yetiştirilir.Iç Anadolu birinci sıradadır.Keçi ormana zarar verdiği için sayısı azaltılmaktadır.
Kümes Hayvancılığı: Bütün bölgelerde yapılmakla birlikte en fazla Marmara ve Ege’de büyük şehirlerin çevresinde yapılmaktadır.
Arıcılık: Muğla,Ordu,Trabzon,Rize,
Erzurum,Kars,Bingöl
Ipek böcekçiliği: Bursa,Balıkesir,Bilecik
Balıkçılık: En fazla Karadeniz’de
yapılır.Çünkü Karadeniz’e dökülen bir çok akarsu içinde bol miktarda mineral taşır.Karadeniz’de tuz azdır.Oksijen boldur.
Denizlerimizin kirlenmesi,usulsüz avlanma balıkçılığımızı tehdit etmektedir.
Orman: Birçok ağaç ve canlı ve cansız
varlıkların oluşturduğu topluluğa orman denir.
Orman bakımından en zengin bölgemiz Karadeniz Bölgesidir. Ormanlarımızın büyük bir kısmı deniz kıyılarındadır.

Ormanın Faydaları: 1- Yakacak ve hammadde kaynağı. 2- Yer altı sularını zenginleştirir. 3- Yağış miktarının artmasını sağlar. 4- Hava kirliliğini önler. 5- Doğal güzellikler sağlar. 6- Sıcağı ve soğugu dengeler. 6- Erozyonu engeller. 7- Ülke savunmasında önemlidir. 9- Gezme ve dinlenme yeridir. 10- İnsanlara iş olanakları sağlar.
 
Üst Alt