Sosyal Bilgiler 5. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı Soruları

Arca İsmail

Kaptan-ı Derya

Katılım
13 Nis 2018
Mesajlar
131
Puanları
18
Sosyal Bilgiler 5. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı Soruları

1-)Nanoteknoloji nedir?

Yunanca ‘’Cüce’’ anlamına gelen ve küçülen teknolojiye verilen isim ‘’Nanoteknoloji’’dir.Bir nanometre insanın saç telinden 50 000 kere daha küçüktür.

2-)Nanoteknoloji hangi alanlarda kullanılır?

Mikroskobik robotlar yapılarak,hücre iyileştirmesi amacı ile tıp alanında Motorlarda düşük yakıt tüketimi sağladığı için otomobil ve sanayi alanında Yanık ve kanseojen madde içermediği için mutfak eşyalarının yapımında Kirlenmez,kırışmaz,yanmaz,su geçirmaz,kokutmaz özellikleri sayesinde tekstil sektürğnde kullanılacaktır.

3-)Sosyal bilgilere dayalı bilim dallarının isimlerini yazınız.

Tarih,Coğrafya,Arkeoloji,Psikoloji,Sosyoloji

4-)Sosyal bilgilere dayalı bilim dallarını kısa kısa açıklayınız.

Tarih:Geçmişte yaşamış insan topluluklarının faaliyetlerini,sebep ve sonuçlarını,yer ve zaman göstererek,inceleyen bilim dalına ,tarih denir.

Coğrafya:Doğal çevre ile insanlar arasındaki ilişkileri inceleyen bilim dalına coğrafya denir.Yaşanılan yer,ekonomik ve kültürel hayatı etkilemektedir.

Arkeoloji:Çeşitli kazılar yaparak yer altında kalmış eski dönemlere ait kalıntıları incelemeye çalışan bilime,arkeoloji denir.

Psikoloji:İnsan davranışlarının nedenlerini,çevre koşullarına bağlı olarak,insanın değişen davranışlarını ve zihinsel etkilerini inceleyen bilim dalına,psikoloji denir.

Sosyoloji:Bir toplumun örfünü,adetini,yaşam biçimlerini,toplumsal olay ve kurumlarını inceleyen bilim dalına,sosyoloji denir.Kısaca toplum bilimi denilmektedir.

5-)Organ nakli nedir?

Kaza veya çeşitli hastalıklar sonucu,görevini yerine getiremeyen organların yerine uygun organların getirilmesi işine,’’Organ Nakli’’ denilir.

6-)Hangi organlar nakil yapılabilir?

Kalp,böbrek,ince bağırsak,pankreas,karaciğer,akciğer

7-)Hangi dokuların nakli yapılabilir?

Kalp kapağı,kornea,kemik,kemik iliği,deri gibi dokuların nakli yapılmaktadır.

:cool:Organ Bağışı nedir?

Kişilerin hayatta iken,kendi isteğiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra,doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine,’’Organ Bağışı’’ denilir.

9-)Organ ve doku bağışı yapabilmenin şartları nelerdir?

18 yaşından büyük olan ve akli dengesi yerinde olanlar,sağlık kuruluşlarına veya Emniyet Müdürlüğüne başvurarak,organ bağışı kartı alabilirler.

10-)Patent hakkı nedir?

Bir buluş yapan kişinin,icat ettiği ürünü,belirli bir süre üretme,satma gibi hakları elinde bulundurmasını sağlayan belgeye ‘’Patent Hakkı’’denilir.Kısacası patent hakkı,yaptığımız buluşun üretim hakkının bize ait olmasıdır.

11-)Telif hakkı nedir?

Edebiyat,müzik,sinema,tiyatro gibi sanat dallarında meydana getirilen eserlerin, yayınlanma,sahneleme ve satma gibi haklarının,belirli kişilere verilmesine,’’Telif Hakkı’’ denir.

12-)Bir ürünün korunduğunu nasıl anlarız?

Copright Sembolü,Barkod,Bandrol

13-)Korsan ürün ne demektir?

Çoğaltımı yasal yollarla yapılmayan ve piyasaya bandrolsüz sunulan eserlere,’’Koran Ürün’’ denilmektedir.Kaçak üretildiği için devlet bu ürünlerden vergi alamayacaktır.Korsan ürün almanın başka zararları da vardır.

14-)Korsan ürünün özellikleri nelerdir,4 madde yazınız.

Korsan ürün bozuk olabilir.Korsan üründe garanti olayı yoktur.Korsan ürün,gerçek eser sahibini zarara uğratır.Ürün sahibi yeni ürünler üretemez.

15-)Patent almak için nereye başvurmalıyız?

Ülkemizde patent almak için,Türk Patent Enstitüsüne başvurmamız gerekmektedir.

16-)Yönetim şekillerinin isimlerini yazınız.

Monarşi,Oligarşi,Teokrasi,Cumhuriyet

17-)Monarşi nedir kısaca açıklayınız.

Ülke yönetiminin tek kişiye ait olduğu yönetim şeklidir.Kral,İmparator,Padişah,Han,Kağan ,Çar gibi unvanlar alan bu kişiler,babadan oğula bir şekilde (Saltanat) başa geçerler.Her türlü yetki bu kişilerdedir.Ülkeyi istediği gibi yönetir.Günümüzde İngiltere,Hollanda,İspanya gibi ülkelerde vardır.

1:cool:Oligarşi nedir kısaca açıklayınız.

Ülke yönetiminde ayrıcalıklı bir grup,sınıf veya zümreye ait oldupu yönetim şeklidir. Zengin,soylu,tüccar,aristokrat veya din adamları gibi ayrıcalıklı grupların yönetime katılma hakkı vardır.Günümüzde Cezayir,Suriye gibi ülkelerde uygulanmaktadır.

19-)Teokrasi nedir kısaca açıklayınız.

Ülke yönetiminin dini kurallara dayanılarak,yönetilmesine teokrasi denir.Teokrasi ile yönetilen devletlerde,yöneticiler hem devlet hem de din başkanı durumundadırlar.Hüküm-darlar tanrının yer yüzündeki vekili olarak kabul edilirler.Günümüzde Vatikan’da uygulan-maktadır.

20-)Cumhuriyet nedir kısaca açıklayınız.

Ülke yönetiminin millete ait olduğu yönetim biçimidir.Halk,seçimler ile belirli bir süreliğine yöneticileri kendileri seçer.Yasal önünde herkes eşit haklara sahiptir.Günümüzde en yay-gın olan yönetim şeklidir.Ülkemiz,Cumhuriyet ile yönetilmektedir.

21-)Demokrasi nedir?

Yunancada,halk anlamına gelen ‘’Demos’’ ile güç,iktidar ve yönetim anlamına gelen ‘’Kratos’’ kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelir.Halkın egemenliğine dayanan yönetim şekli olarak tanımlanır.

22-)Demokrasinin temel ilkeleri nelerdir?

Milli egemenlik,katılımcılık,hürriyet ve eşitlik,çoğulculuk ve siyasi partiler,seçimler ve temsil,hukukun üstünlüğü.
 
Üst Alt