Havza Tamimi ve Önemi

Samyeli

Sultan

Katılım
21 Kas 2011
Mesajlar
985
Puanları
43
HAVZA TAMİMİ ve ÖNEMİ
Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basmıştır. Bu hepimizin bildiği gibi Kurtuluş Savaşı için ilk adım olmuştur. 4 gün öncesinde yani 15 Mayıs tarihinde Yunanistan İzmir’i işgal etmeye başlamıştır.
4798
Resmi görevli olarak Samsun’a giden Mustafa Kemal’in aslında aklında resmi görevinin üzerinde milli kurtuluş fikri bulunmaktaydı. Bu amaçla millet örgütlenmeli ve bir amaç etrafında birleştirilmeliydi. Bu amaç milletin bağımsız olmasıdır. Mustafa Kemal bu genelge ile Türk halkından işgallere karşı protesto mitingleri ve gösteriler yapılmasını istemiş.İstanbul Hükümeti’ne ve büyük devletlerin temsilcilerine, işgalleri kınayan protesto telgrafları çekilmesini istedi.
Mustafa Kemal Samsun’a ulaşınca buranın düşman kontrolünde olması dolayısıyla çok uygun olmadığını gördü. Buradan Havza’ya geçen Mustafa Kemal 28 – 29 Mayıs tarihlerinde Havza’da bir genelge yayınladı. Bu genelge Havza Genelgesi olarak tarihe geçmiştir.

Havza Genelgesinin Önemi ve Maddeleri:
Havza genelgesinde;
  • İşgalcilere karşı protestolar yapılacaktır.
  • İtilaf devletlerine ve İstanbul Hükümetine uyarıcı telgraflar çekilecektir.
  • Yapılan mitinglerle halkın işgale karşı birlik olması sağlanacak.
  • Milli cemiyetlerin etkinliği arttıracaktır.
Bu genelge işgale karşı ilk resmi tepki olarak görülebilir. Bu açıdan çok önemlidir. Havza genelgesinin önemini şöyle sıralayabiliriz:
  • Türk halkı bu genelgeyle ortak bir amaca yoğunlaşmıştır.
  • Genelge sonrası yapılan mitinglerle milli mücadelenin ruhu güçlenmiştir.
  • Mustafa Kemal etrafında bir hareket canlanmıştır.
  • Ümitsizliğin yerini heyecan ve umut almıştır.
Havza genelgesinin etkileriyle ve Mustafa Kemal’in resmi görevini aşması sonucu İtilaf devletleri İstanbul Hükumetine baskı yapmıştır. Bunun sonucunda 8 Haziran 1919 tarihinde Osmanlı Harbiye bakanlığı Mustafa Kemal’i geri çağırmıştır.
Bu genelge resmi makamlara da gönderilmiştir. Böylece mücadele ruhu her yere duyurulmuştur. Aynı zamanda bu bildiriyi yayınlayan kişi kurtuluş hareketinin de doğal önderi olarak ön plana çıkmıştır.
 
Üst Alt