7. Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 130'un Cevaplar Soru 5

serkan ATEŞ

Kazasker

Katılım
26 Nis 2015
Mesajlar
39
Puanları
6
7. Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 130'un Cevaplar Soru 5
soru:
çanakkale savaşının sonuçları nelerdir?
cevap:
Çanakkale Zaferi 18 Mart 1915. Bu yazıda Çanakkale Savaşının sonuçları maddeler halinde ele alınmıştır. Çanakkale Savaşının sonuçları kısaca nelerdir?

Maddeler halinde Çanakkale Savaşının sonuçları:

1- İstanbul’u bir ayda ele geçirmeyi planlayan İtilaf Devletleri bu amaçlarına ulaşamadılar.

2- İtilaf Devletleri, dönemin en güçlü donanma ordularına sahip olmalarına karşın, Türk askerinin azim ve kararlılığı karşısında Boğazı geçemeyerek yarımadayı terk etmek zorunda kaldılar.

3- İngiltere ve Fransa’nın mağlup olması dünya üzerinde büyük ses getirdi. Bu durum sömürge altında bulunan halkların bağımsızlık yolunda cesaretlenmelerine neden oldu. Sonunda, dünya coğrafyası bağımsızlık adına birçok yeni gelişmelere sahne oldu.

4- Osmanlı Devleti’nin bu büyük zaferi dünya üzerinde yaşayan Müslümanlar üzerinde olumlu bir etki yaptı. Baskı ve sömürge altında bulunan Müslümanlar kendi kurtuluşları için, Çanakkale Zaferinden güç aldılar.

5- Osmanlı Devleti, Balkan Savaşında kaybettiği pirestijini bu zafer sonrası yeniden kazandı.

6- Çanakkale’de denizde ve karada elde edilen zaferler hükümetin iktidarda kalış sürelerini uzatmış, İtilaf Devletleri’nin savaşın başından beri bekledikleri hükümet krizi olmamış ve kabine değişikliğine de gidilmemiştir.

7- Çanakkale Zaferi, Osmanlı ordusunun moralinin yükselmesine neden oldu.

8- Mustafa Kemal gibi, Çanakkale Savaşında kendisini yeni yeni göstermeye başlayan ve ileriki dönemde Kurtuluş Savaşı’nın ünlü Türk komutanları arasına girecek olan subaylar bu savaşta sivrildi.

9- Osmanlı Devleti’nin Çanakkale cephesi için ayırdığı 300.000’den fazla askerden yaklaşık 211.000’i şehit düştü. Bu durumun insan gücü açısından meydana getirdiği boşluk sadece Birinci Dünya Savaşı’nda değil Türk İstiklal Savaşı boyunca da hissedildi.

10- İngiltere ve Fransa’dan yardım alamayan Çarlık Rusya’sında Bolşevik İhtilali yaşandı ve Çarlık Rusya’sı devrildi. Böylece Rusya savaştan çekilmek zorunda kaldı.

11- Osmanlı Devleti’nin elde ettiği bu zaferin ardından Bulgaristan İttifak Devletleri’nin yanında savaşa katılmış, başta Yunanistan, Romanya ve İtalya bir süre daha tarafsızlıklarını korumuşlardır.

12- İtilaf Devletleri’nin başarısızlığı, Arap ayaklanmasını bir yıla yakın geciktirdi.

13- Çanakkale’de Türklerin elde ettiği başarı sonrası iki yıl uzayan savaş boyunca Doğulu ve Batılı müttefik devletlerin (Rusya-İngiltere-Fransa) ekonomilerinde ciddi sıkıntılar meydana geldi.

14- Savaşın sonlarına doğru Osmanlı Devleti’ne isyan etmeye hazırlanan azınlıklar, bu hain tavırlarını bir yıl geciktirmek zorunda kaldılar.

15- Avusturya ve Yeni Zelanda askerleri bu savaşta Türk askerini yakından tanıma fırsatı bulmuş, bu savaşta bulunma nedenlerini sorgulamaya başlamışlardır.

16- Kısa süre içerisinde bitmesi beklenen Birinci Dünya Savaşı 2 yıl daha uzamıştır.

17- Çanakkale Savaşı Türk tarihine büyük bir zafer olarak geçmiştir.
 
Üst Alt