3.Murat'ın Kısaca Hayatı

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
4 Temmuz 1546 tarihinde Manisa’da dünyaya gelen III. Murad, Sultan II. Selim ve Afife Nur Banu Sultan’ın çocuğudur. Orta boy, ela göz ve beyaz tene sahip olan III. Murad oldukça bonkördü ve ihtiyaç sahibi kimselere yardım etmekten hoşlanırdı. İlk olarak Alaşehir sancakbeyliğine atanan III. Murad daha sonra babasının tahta geçmesinin arından Manisa sancakbeyliğine atanmıştır.
Sancakbeyliklerinde farklı konularda hem ilmi hem dini hem de devlet yönetimini adına dönemin en büyük hocalarından dersler alan III. Murad, Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilmekteydi. Osmanlı Devleti’nin başına gelmiş en iyi eğitimli ve en bilgili kişilerden bir tanesi olduğu bilinmektedir. 22 Aralık 1574 tarihinde padişahlık tahtını devraldı. Liderlik vasıfları taşımayan ve iyi bir idareci olamayan III. Murad, yine de babasına göre daha baskın rol oynamıştır.
Sokullu Mehmed Paşa devlet yönetiminde III. Murad’a destek olmuş ve akıl hocası olmuştur. Babasından aldığı toprakları büyütmeyi başarmıştır. İngiliz ve Hollandalılar ile iyi ilişkiler kuran ve yaşadığı dönemde saray kadınlarının etkisinde fazla kalan III. Murad 16 Ocak 1595 tarihinde hayatını kaybetti.
 
Üst Alt