Sosyal Bilgiler

Kültürümüzde Olmayan Unsurlar Nelerdir?

Kültürümüzde Olmayan Unsurlar Nelerdir?

1-) Noel: Türk kültür ve geleneğinde Noel, Noel kutlamaları, Noel Bayramı ve Noel Baba gibi kavram ve unsurlar yoktur.

2-) Tik Tok Akımları: Millik kültürel unlarımız arasında tik tok akımlarının birçoğu yer almaz. Tik Tok zaten tamamen saçmalama üzerine kurulmuş bir oluşum olduğu için bizim kültürümüzde de gereksiz ve saçmalamak olmadığı için saçma sapan gereksiz tik tok akımlarının yeri yoktur.

3-) Domuz: Kültürümüzde domuz, domuz hayvancılığı (besiciliği), domuz beslemek, domuz eti yemek ve satmak asla yer almaz. Bu yüzden domuz ile ilgili her türlü unsur kültürümüzde olmaz. Çizgi film karakterlerindeki domuzlar da bizim kültürümüzle uzaktan yakından alakalı değildir.

4-) Aşırı açık saçık giyinmek: Türk İslam Kültür ve geleneğinde özellikle de kadınların aşırı derecede açık saçık giyinmeleri kültürümüzde yoktur.

Örneğin:

5-) Kadına el kaldırmak: Kültürümüzde bir kadına asla el kaldırılmaz, her ne sebeple olursa olsun hiçbir kadına özellikle de bir erkek el kaldıramaz (kadına vurulmaz, kadın dövülmez). Türk İslam geleneğinde kadına çok önem ve değer verilir. Kadınlar toplumda erkeklerle aynı haklara sahiptirler.

6-) Gerinmek: Kültürümüzde insanların (topluluk) içinde gerinmek çok ayıp karşılanmış ve toplum içinde gerinenler dışlanmıştır.

7-) Esnerken Ağızı Açık Tutmak: Kültürümüzde esneyen bireylerin mutlaka ağzını elinin tersi ile kapatması kültürel unsurlarımızın gereği ve uygun olan davranış biçimidir.

8 -) Öpüşmek: Kadınların – erkeklerin sokak ortasında mahremiyetin (gizli – kapalı ortamın) olmadığı ortamlarda ister eşi olsun, ister sevgilisi vb olsun öpülmez vb davranışlar yapılmaz. Bu ve buna benzer davranışlar asla kültürümüzle uyuşmaz.

9-) Yalan söylemek: Kültürümüzde yalan asla hoş karşılanmamıştır. Yalancılar toplum tarafından dışlanmıştır.

10-) Devlet malına zarar vermek: Kültürümüzde kamuya ait hiçbir mala bilerek zarar vermek yer almaz. Aksine kültürümüzde kamu malları (ortak kullanım eşyaları) toplumun tüm bireyleri tarafından koruma altına alınmış herkes kamu mallarını korumak için elinden geleni yapmıştır.

11-) Sokakta tükürmek: Yolda yürürken yok ortasına gelişi güzel tükürmek, sümkürmek vb yanlış davranışlar olup kültürümüzde yeri yoktur.

12-) Burun kurcalamak.

13-) Dişlerin aşırı derecede kirli olmasına aldırış etmemek.

14-) Yüksek sesle, bağırarak konuşmak.

Kaynak gösterilmeden başka ortamlarda kullanılmaz.

Exit mobile version