Osman Gazi'nin Rüyası

Zeynal Ceceli

Kaptan-ı Derya

Katılım
5 Eyl 2018
Mesajlar
122
Puanları
28
Osman Gazi'nin Rüyası
Osman Gazi, Şeyh Edebali'yi sık sık ziyaret eder, onun sohbetlerinden faydalanmaya çalışırdı.

Ziyaretlerinin birinde Şeyh Edebalı’nın kızı Bâlâ Hatun’u bahçede gezerken görür ve çok beğenir. Osman Gazi Bâlâ Hatun’u babasından ister fakat fakir olan Şeyh Edebalı, kızının aşiret reisinin eşliğine layık olamayacağını düşünerek bu teklifi reddeder.
Aradan üç yıl kadar geçmiştir. Osman Gazi bir gece yanında yetmiş yiğitle İnegöl kalesini basmak için yola çıkar. Rumların Ermeni Beli bitiminde pusu kurduklarını haber almasına rağmen yoluna devam eder. Dehşet verici bir çarpışma sonrası Osman Gazi’nin kardeşi Sarıbatı’nın oğlu Bay-Hoca şehit düşer.

Bu ölüm sonucu üzüntü içinde geri dönen Osman Gazi yorgunluktan uyuyakalır. Rüyasında kendisini Şeyh Edebalı’nın evinde misafir olarak görür. Şeyh’in göğsünden bir ay doğmuş yükselip kendi göğsüne girmiştir.

Osman Gazi’nin göbeğinden çıkan bir ağaç hızlıca dallanıp budaklanarak büyür. Bu öyle büyük ve ulu bir ağaçtır ki Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının semalarını kaplar. Toros, Kafkas, Balkan Dağları bu ağacın gölgesinde kalır. Nil ve Tuna nehirleri onun altından akar. Uçsuz bucaksız topraklarda şehirler, kasabalar, kubbeler, piramitler, minareler ve üzerlerinde bulunan hilaller parlar. Ağacın bir dalından çıkan kılıç şeklindeki mücevher İstanbul’a doğru uzanarak birkaç defa orayı işaret eder.

Heyecanla uyanan Osman Gazi, doğruca Şeyh Edebalı’nın yanına gider ve rüyasını anlatır. Edebalı rüyayı şu şekilde yorumlar:

“Ey Osman! Müjdeler olsun ki, Allah, sana ve soyuna saltanat verdi. Dünya oğullarının himayesi altında ola. Kızım da sana helal oldu.”

Osman Gazi ile Bâlâ Hatun’un nikahları kıyılır ve 1258 Söğüt doğumlu Osman Gazi Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanı olur.
 
Üst Alt