Ders Notu Osmanlı Devletinin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri

Katılım
17 Kas 2012
Mesajlar
403
Puanları
28
Osmanlı Devletinin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri

Coğrafi Avantajlar: Osmanlı, Bizans Devleti sınırına kurulmuş bir uç beyliğiydi. Bizans ise eski gücüne sahip olmaması Osmanlı için büyük bir fırsattı. Diğer Anadolu beyliklerinin birbiri ile komşu olmaları onların işini zora sokuyordu fakat Osmanlı Bizans ile komşu olduğu için Bizans’a yönelik yaptığı akınlarda Anadolu beylikleri Osmanlı’ya yardımcı oluyorlardı.

Ekonomik Avantajlar: Bizans’ın Önemli ticaret yolları üzerinde bulunması ve çevresinde verimli arazilerin bulunması bu bölgenin fethi için önemli bir neden olmuş, bölgenin fethiyle birlikte Osmanlılar ekonomik olarak zenginleşmiştir.

Balkanlardaki durumun sağladığı avantajlar: Balkanlarda siyasi bir birlik yoktu ve güçsüz devletlerin olması Osmanlının Batı yönündeki fetihlerini kolaylaştırmıştır. Aynı zamanda Balkanlarda siyasi ve mezhepsel (Ortodoks – Katolik) çatışmalar sürmekteydi. Feodal beylerin topraklarını genişletmek için mücadele etmesi ve halka kötü davranması halkı adalet arayışına sürüklemiş Osmanlının adaletli yönetimi fetih hareketlerinin kolaylaştırmıştır.

Bizans'ın Durumunun sağladığı avantajlar: Bizans’ta taht kavgalarının yaşanması devlet içinde otorite boşluğu oluşturmuş, bu otorite boşluğundan faydalanan Bizans valileri (Tekfur) ayrı bir devlet gibi hareket etmiş ve halka kötü davranması halkta Bizans yönetimine karşı bağlılığı azaltmıştır.

Anadolu’nun durumunun sağladığı avantajlar: Osmanlı Devleti'nin kurulduğu dönemde, Anadolu'da II. Beylikler dönemi yaşamaktaydı. Selçuklu Devleti Anadolu'daki tüm otoritesini kaybetmiş ve Moğol zulmünden bunalan halk yeni arayışlara yönelmişti. Diğer beyliklerin bir biriyle mücadele içinde bulunmaları ve Osmanlının Bizans sınırına yönelmesi halkın Osmanlıya olan ilgisini artırmıştır.

Gaza ve Cihat anlayışının sağladığı avantajlar: Osmanlı Devleti, gaza ve cihat anlayışıyla Hristiyan Bizans üzerine yönelmiş, bu durum diğer Anadolu beylikleri tarafından desteklenmiş, Moğollardan bunalan Türkmenlerin yerleşmek için Osmanlı Beyliği'ni tercih etmesini sağlamıştır.

Hoşgörülü ve Adil bir politika izlemesinin sağladığı avantajlar: Osmanlı Devleti fethettiği bölgedeki halkın inançlarına, yaşayış tarzlarına müdahale etmemiş, Hatta halkın can ve mal güvenliklerinden kendisini sorumlu tutmuş ve onları koruma altına almıştır.

Osmanlı Devleti hâkimiyeti altındaki milletlerin dinlerine, dillerine ve milli kimliklerine dokunmamış, asimilasyon ve soykırım uygulamamıştır.

Padişahların iyi eğitilmesinin sağladığı avantajlar: Küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim alan hükümdar çocukları (şehzadeler) küçük yaşlarda önemli kentlere vali olarak atanmış devlet yönetiminde tecrübe kazanmış halk ve askerlerle ilişkilerini sıcak tutmasını sağlamıştır. Aldıkları eğitimle beraber savaşlarda cesur bir komutan olarak yer almış ve halkın ve ordunun padişaha bağlılığını artırmıştır.

Merkezi Otoritenin güçlü olmasının sağladığı avantajlar: Türkler teşkilatlanma konusundaki becerileri ile tarihte en çok devlet kuran millet olmayı başarmışlardır. Teşkilatlanma konusunda başarılı olmuşlar 3 kıtayı başarı ile yönetmişlerdir. En uzak köylerde dahi merkezi otoritenin etkisi izlenmiştir. Padişahların iyi eğitim alması ve padişah olacak şehzadenin iyi bir eğitim aldıktan sonra padişah olması padişahların otoritesini olumlu etkilemiştir.

Ahilerin desteğinin sağladığı avantajlar: Ahi Evran’ın kurmuş olduğu Ahi teşkilatı: Anadolu'da esnaf ve zanaatkârlıkla ilgili faaliyetleri düzenleyen ekonomik ve dini niteliği olan bir örgüttü.

Ahi Teşkilatı; üyelerinin mallarının kalitesini ve fiyat denetimlerini yapar. Üyelerine zor durumda destek sağlar, mesleklerin devamını sağlamak için mesleki eğitim verir, üyeleri arasında dayanışmayı arttırdı.

Ahiler: Ahlaklı ve dürüst olmayan esnaf ve zanaatkârların mesleklerini ellerinden alırlardı.

Ahiler 13. yüzyılda Anadolu'daki ekonomik olarak en büyük güçtü. Ayrıca liderleri de saygın kişilerdi. Ahi liderlerinden biri olan Şeyh Edebali'nin kızını Osman Bey ile evlendirmesi, Ahilerin ve halkın Osmanlı Devleti'ne sempati duymasına ve onu desteklemesine sebep olmuştur.

Osmanlı devletinde Ahi teşkilatı isim değiştirerek Lonca teşkilatı olarak adlandırılmıştır.
 
Üst Alt