ahmettektas

Kaptan-ı Derya

Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
212
Puanları
43
BİZ DE VARIZ
Kazanım SB.7.7.2. Türkiye’nin ilişkide olduğu ekonomik bölge ve kuruluşları tanır.

G20 ÜLKELERİ
Küresel ekonomi ve mali sistemin daha fazla geliştirilmesini sağlamak ve küresel krizlere karşı önlem almak amacıyla kurulmuştur. Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu 2015’te Türkiye’de yapılmıştır.

GELİŞEN SEKİZ ÜLKE (D – 8) EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya tarafından kurulmuştur. D-8 üyesi ülkelerin hepsi aynı zamanda İslam İş birliği Teşkilatı üyesidirler. Ülkelerin önemli iş birliği alanları; kırsal kalkınma, ticaret, insan kaynakları gelişimi, sanayi, iletişim ve bilgi, maliye, bankacılık, enerji, tarım ve sağlık olarak belirlenmiştir. Üye ülkelerle iş birliğimizi derinleştirme ve Teşkilatı daha verimli bir yapıya kavuşturma yönündeki çalışmalar devam etmektedir.

İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE GELİŞME TEŞKİLATI (OECD)

OECD’nin amacı, üye 36 ülkenin ekonomik, sosyal sorunlarını çözmek, ekonomik büyüme, mali istikrar, ticaret, yatırım, teknoloji, yenilik, girişimcilik ve kalkınma alanlarında iş birliği yoluyla refahı sağlamaktır. Yoksullukla mücadele konularında hükûmetlere yardımcı olmaktır. Ayrıca herkese iş ve sosyal eşitlik ile etkin bir yönetim gerçekleştirmek, yeni gelişme ve sorunları anlamak ve bunlara çözüm üretmek konularında üye ülkelere tavsiyelerde bulunmaktır.

ASYA İŞBİRLİĞİ DİYALOĞU (ACD)

ACD’nin temel amacı, üye ülkelerin ortak kalkınma varlıklarının hayata geçirilmesi için diğer kuruluşları tamamlayıcı nitelikte faaliyet göstermektir. Enerji, iletişim, tarım, turizm, eğitim, afet yönetimi gibi birçok alanda projeler hazırlayan ACD, 2002 yılında kurulmuştur. Ülkemiz ACD’ye 2013 yılında üye olmuştur.

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (BSEC)

Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulmuştur. Üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, BSEC bölgesi içindeki ticari engelleri kaldırmak, bölge içi ticareti geliştirmek ve BSEC bölgesinin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek, üye ülkeler arasındaki kültürel ve tarihi bağları güçlendirmek başlıca amaçlarıdır.

AVRUPA KAFKASYA ASYA ULAŞTIRMA KORİDORU (TRACECA)

TRACECA’nın amacı, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerini Kafkasya ve Karadeniz üzerinden Avrupa’ya bağlamaktır. Bu koridorun olduğu noktada yer alan ülkemizin ekonomisinde ulaştırma sektörü bu nedenle önemli bir yer tutar.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Avrupa devletlerinin aralarındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. AB ile ülkemiz arasında 1963 yılında imzalanan Ortaklık

Anlaşması’yla üyelik temelleri atılmıştır. Ülkemizin tam üyelik çalışmaları hâlen devam etmektedir. 28 ülkeden oluşan Avrupa Birliği (AB), dünya üzerindeki en büyük siyasi ve ekonomik örgütlenmedir. Üye ülkelerin nüfusu dünya nüfusunun yaklaşık %7’sini oluşturmasına rağmen AB, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. Çok çeşitli ve geniş pazar yapısı, gelişmiş alt yapı imkânları, tüm üye ülkelerde uygulanan teknik standartlar, sağlık ve bitki sağlığı önlemleri ve ticaret hacmi ile AB, ülkemiz açısından çok önemli bir pazardır. 1 Ocak 1996 tarihinde Gümrük Birliği anlaşması ile birlikte Türkiye ve AB arasında büyük hız kazanan ticaret, 2017 yılında 159 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. AB, ülkemizin en önemli ticaret ortağı olmayı sürdürmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • sb-7-7-2-bizde-variz-ozet.pdf
    430.4 KB · Görüntüleme: 4
Üst Alt