İbrahim Han'ın Kısaca Hayatı

Katılım
26 Kas 2017
Mesajlar
1,344
Puanları
113
İstanbul’da 5 Kasım 1615 tarihinde doğan İbrahim, Birinci Ahmed’in ve Mahpeyker Kösem Sultan’ın çocuğudur. İbrahim tahtı kardeşi IV. Murad’ın ölümü sebebiyle almış ve 1940 yılında hükümdar olmuştur. Uzun boylu, kumral ve cüsseli bir yapıya sahip olan İbrahim, abisinin ölümüne ilk başlarda inanamamış ve tahta geçmek istemeyerek nadir rastlanan bir olay ortaya koymuştur.
Tahta geçmesinin ardından İbrahim, bazı dönemlerde sinir hastalığı sebebiyle sık sık krizler geçirmiştir. İbrahim padişah soyunun kalan tek erkek üyesi olması sebebiyle onun ilk oğlu olan IV. Mehmed’in doğumu üzerine ülkede şenlikler düzenlenmiş, fakir halka yadımlar yapılmıştır. İbrahim döneminde ülkede aç kalan kimse kalmamıştır ve çıkartılan fermanlar sayesinde fakir nüfus azaltılmıştır.
Saltanatının ilk yıllarında birçok padişah gibi annesinin etkisinde kalan İbrahim halk ve ülke için iyi işler yapsa da 18 Ağustos 1648 tarihinde boğularak öldürülmüştür. Öldürülmesinin nedeninin daha önce idam ettirdiği bir kişinin yandaşlarının padişaha karşı kötü algı oluşturmasının olduğu bilinmektedir. Ölümünün ardından yerine ilk oğlu olan IV. Mehmed geçti.
 

Benzer konular

Üst Alt