7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 66 Soru 3

Meryem Akıncı

Sosyalbilimciler.com
Katılım
10 May 2015
Mesajlar
40
Puanları
6
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 66 Soru 3
lale devrinde osmanlı devleti ile avrupa devletleri arasında kurulan diplomatik ilişkilerin kültürel alandaki sonuçları neler olmuştur?
Bu devirde Osmanlı saraylarında eğlenceler düzenleniyordu. Bu sırada saraylarda lale bitkisi yayılmaya başlad. Bu nedenle Lale Devri deniliyor.

Lale devrinde yapılan yenilikler şöyledir:

1. Avrupa’nın yaşam tarzını ve kültürlerini öğrenmek amacıyla heyet gönderilmiştir.
2. Matbaa yurt dışından ülkemize bu dönemde getirilmiştir.
3. Çiçek hastalığına karşı aşı geliştirilmiştir.
4. İlk kez itfaiye ocağı kurulmuştur.
5. Kağıt üretim tesisleri ve çini işleme alanları oluşturulmuştur.

Çoğu tarihçi tarafından bir zevk ve eğlence devri olarak görülen Lale Devri bunun yanı sıra bazı alanlarda gelişmelerin ve yeniliklerin olduğu savaşların yapılmadığı bir barış devri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yani sadece eğlenceleriyle dile getirilemeyecek kadar kapsamlı bir devir olan Lale Devri, zevk ve eğlencenin de çok yoğun olarak yaşandığı bir devirdir. Bunun yanı sıra Lale Devri’nin Osmanlı Devleti’ne yapmış olduğu en büyük katkı belki de matbaanın kurulmuş olmasıdır.

Lale Devrinde yenilikerin ve modernleşmenin artması nedeniyle bazı tarihçiler “Osmanlı Devleti’nin batıya açılan penceresidir.” ifadesini kullanmaktadır.

Lale Devrinde başlayan değişim süreci, bu devrin 1730 yılında kapanmasıyla sona ermiş değildir. Çünki yenilenme ve modernleşme hep devam etmektedir.
 
Üst Alt