Tarih Boyunca Kadın ve Erkek Ayrımı

Katılım
14 Mar 2019
Mesajlar
306
Puanları
28
Tarih Boyunca Kadın ve Erkek Ayrımı

Nerdeyse dünyanin bütün dillerinde kadin ve erkek için zamir ayrimi vardir. Mesela İngilizce'de "he", "she" diye ayrilir. Almanca'da "er", "sie" diye ayrilir.

Hatta Almanca, İspanyolca gibi bazı dillerde kelimeler erkek ve kadin icin soylenince başına veya sonuna ayri ek getiririlir. Mesela Almancada erkek öğretmenden bahsediliyorda "der lehrer", kadın öğretmenden bahsediliyorsa "die lehrenin" diye söylenmesi lazım. Karıştırilirsa bütün anlam bozuluyor. Arapcada da aynidir.

Bu dillere sahip milletler neden dillerinde kadın ve erkeği ayırma gereği duymuşlar ki?

Bu milletlerin tarihlerinde hep Kadin ve erkek ayrimciligi yapildigi icin dillerinde de kadini ve erkeği ayirma gereği duymuş olabilirler mi acaba?

*

Dunyada kadin-erkek ayrimciliginin olmadigi nadir dillerden biri hangisidir biliyor musunuz?

Turkce kokenli dillerdir.

Kadin ve erkek icin zamir ayrimi yoktur. Tek zamir vardır. "O"
Türk tarihinde kadın ve erkek aynı statüdeydi. Türk erkeği evlendigi kadinlarina Es'im(dengim), han'im (evim) diye seslenirdi.

*

Ortaçağ hıristyanlığında kadınlar köle ile denk tutuluyordu. Hiçbir hakları yoktu. Hıristyanlıkta içki içmek serbestti ama insan gibi içmiyordu ki erkekler. Kadınlara tecavüz edenler mi, karısını dövenler mi, karısını aldatanlar mı dersin...

Köleler bile kadınlar kadar zulüm görmüyordu herhalde. Bu yetmezmiş gibi kadınlar cadı diye avlanıyordu Ortaçağ'da. Diri diri yakılıyordu. Yanıp da sağ kalmazsa cadı olmadığı anlaşılıyordu. Ölürse kurtuluyordu güya. ...Ya da ayaklarına taş bağlayıp nehire atilirdi. Kurtulursa cadi oldugu anlami geliyordu. Bu sefer yakiliyordu. Ölüm tek kurtulus..

O zamanlarda yaşayan hiristyan Kadınlar icin baska bir kurtulus yolu daha vardi:
Müslüman Türk erkeğiyle evlenmek.

Islamiyette (belli sartlar saglandiginda) cok eslilige izin veriliyordu ama Türk kültüründe hep Tek eşlilik vardı. Erkekler Içki içmez, taşkınlık yapmazdı. Özünü kaybetmemiş Türk erkeği sevdiğini el üstünde tutardı. Türk erkeği ile evlenmek isteyen hıristyan kadınları dinlerini bile değiştirirdi. İslamiyetin yayılmasının en büyük sebeplerin biri de Türk kültürüydü.

Ne yazık ki şu an bu durum tam tersi.

Zamanla biz özümüzü kaybederken, Avrupalılar Türkleşti..

Alıntı
 
Üst Alt