Kaşıkçı Elmasının Hikayesi

Katılım
14 Mar 2019
Mesajlar
306
Puanları
28
KAŞIKÇI ELMASININ HİKAYESI

Kaşıkçı Elması, Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilenen 86 karat ağırlığında bir elmastır. Çevresi çift sıra 49 tane elmas ile süslenmiş olan bu 17.5 gramlık elmas, dünyanın en meşhur elmaslarından biridir.

Peki adının nereden geldiğini biliyor musunuz? Napoleon’un annnesinden alındığı gibi muhtelif hikayeler anlatılsa da dönemin tarihçilerinden Raşit bambaşka bir hikaye anlatıyor.
Dünyanın meşhur elmaslarının mutlaka birer tarihçesi ve macerası vardır. Öyle ki bazı kıymetli taşlar kanlı ve uğursuz olarak bilinirler.

Türk hazinesinde Kaşıkçı Elması diye anılan kıymetli taşın da bir hikayesi vardır. Bu hikâyeyi, 18. Yüzyıl tarihçilerinden Raşit, şöyle aktarmıştır: 1669 yılında İstanbul’da Eğrikapı çöplüğünde dolaşan evsiz (kimi yerlerde kağıt toplayıcısı olarak da geçer) bir adam bir yuvarlak taş bulur. Hemen bir kaşıkçıya giderek üç tahta kaşık karşılığında bu taşı takas eder.

Kaşıkçı götürür, bu taşı bir kuyumcuya on akçeye satar.

Kuyumcu bu taşı arkadaşlarından birine gösterir; kıymetli bir elmas olduğu anlaşılınca diğeri kendisine sus payı verilmesini ister.
Aralarında kavga çıkar ve mesele Kuyumcubaşıya kadar gelir. Kuyumcubaşı kavgacıların eline birer kese akçe vererek taşı alır.
Fakat bu sefer de vakayı Sadrazam Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa duyar…

Taşı kendisi için satın almaya hazırlanırken mesele Padişahın kulağına gider.

Dördüncü Mehmet, Bir Hattı Hümayun ile elması Sarayı Hümayuna getirtir ve taş saray elmastıraşçısına verilir. Eğrikapı çöplüğünde bulunan taş işlenince meydana 86 karatlık nadide bir elmas çıkar.

Kuyumcubaşıya Kapıcıbaşılık rütbesiyle birlikte bir kese bahşiş verilir. Kaşıkçı Elmasının Eğrikapı çöplüğüne nasıl düştüğü tarihin bir sırrı olarak kalmıştır.

Kaynak Alıntı
 
Üst Alt