Turizm ve Uluslararası İlişkiler

Katılım
17 Kas 2012
Mesajlar
403
Puanları
28
Turizm ve Uluslararası İlişkiler
Ekonomik Alış Veriş
Ülkeler, ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yaparlar. Bazı ürünlerin üretimi yetersiz kaldığında bu ihtiyaçlarını diğer ülkelerden karşılarlar. Böylece ülkeler arasında ekonomik alışveriş oluşur. Satın aldığımız bazı ürünlerin etiketlerinde "Made in Taivvan", "Made in Japon" gibi ifadeler görürüz. Bunlar, o malın nerede üretildiğini belirten ifadelerdir.
Farklı ülkelerdeki insanların birbirleriyle ticaret yapmasına dış ticaret denir.

Bir ürünün ya da hizmetin başka bir ülkeden satın almaya ithalat denir.
Örneğin, ülkemiz petrol ve bazı ham madde gibi ürünleri başka ülkelerden ithal etmektedir.
Bir ülke ürettiği ürünlerin fazlasını başka ülkelere satar.
Buna ihracat denir
. Ülkemiz fındık, otomobil, demir gibi çok sayıda ürünü ve ham maddeyi ihraç etmektedir.

Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler:
Tekstil,
Hazır Giyim,
Meyve Sebze,
Demir Çelik ürünleri,
Bor madeni,
Fındık,
Zeytin,
Üzüm,
İncir,
Turunçgiller,
Tütün,
Pamuk,Beyaz eşya ve çeşitli madenler (özellikle krom ve bakır)

Ülkemize ithal edilen başlıca ürünler:
Ham petrol,
Çeşitli makineler ve kimyasal maddeler,
Motorlu taşıtlar,
Kahve,
Kakao,
Baharat
Insanlar eski zamanlardan beri ekonomik alışveriş yapmaktadırlar. Ülkeler arasındaki alışveriş de paranın bulunmasıyla gelişmiştir. Eskiden ülkeler arasındaki alışveriş ulaşım nedeniyle uzun zaman alırdı. Ürünler, hayvanlar ve gemilerle taşınırdı. Haberleşme olanakları da gelişmediği için yolculardan uzun süre haber alınamazdı.
Günümüzde iletişim ve ulaşım teknolojisinin hızla gelişmesi ülkeler arası ekonomik ilişkileri olumlu yönde etkilemiştir. Uçak, tren, gemilerle taşımacılık ve ulaşım alanlarında ortaya çıkan sorunlar en aza indirilmiştir. Zamandan tasarruf edilerek daha fazla miktarda ürün taşınmaktadır.
Haberleşme araçlarında faks, bilgisayar ve telefonun gün geçtikçe gelişmesi ülkelerin daha rahat alışveriş yapmasını sağlamaktadır.
ALMANYA
Avrupa’da Türklerin en çok yaşadığı ülke Almanya’dır. Almanya Avrupa Kıtasında yer alır ve dünyanın ABD’den sonra ikinci büyük ekonomik gücüne sahiptir. Almanya sahip olduğu ekonomik güç sayesinde Avrupa Birliği içinde söz sahibidir. Ülkede üretilen birçok ürün dünyanın birçok ülkesine ihraç (satmak) edilir. İhraç edilen ürünler arasında tıbbi malzeme, elektronik eşyalar, otomobil, demir-çelik, gemi önemli bir yere sahiptir. Önemli kentleri; başkent Berlin ile Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt ve Dortmund’dur. Almanya 82 milyon nüfusu ile Avrupa Birliğinin en kalabalık nüfuslu ülkesidir. Ülkenin yaklaşık %10’u başka ülkelerden gelenlerden oluşur. Bugün Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk yaşamaktadır. Almanya ile olan ticari ve kültürel ilişkilerimiz çok iyidir. Ticaret yaptığımız ülkeler arasında başta gelir.
Almanya’da kutlamalar, şenlikler, fuarlar ve bu ülkeye ait masallar çok fazladır. Münih’te düzenlenen Ekim Şenliği (octoberfest) dünyadaki benzerleri arasında en büyüğüdür. Ayrıca Bremen Mızıkacıları, Pamuk Prenses, Kırmızı Başlıklı Kız, Grems Masalları Almanya’ya aittir. Kâğıt üzerine baskı yapan ilk makineyi Alman Johannes Van Gutenberg yapmıştır.

MISIR
Nilin ülkesi Mısır, Afrika Kıta’sının kuzeydoğusunda yer alır. Başkenti Kahire’dir. Mısır denildiğinde akla ilk gelen şey Nil Nehri’dir. Topraklarının %96’sı çöl olan Mısır’da insanlar Nil Nehri boyunca yaşamıştır. Nil dünyanın en uzun nehridir. Nil kıyılarından uzaklaştıkça hayat zorlaşır. Mısırlılar Nil üzerinde barajlar ve su kanalları yaparak hayatı kolaylaştırmaya çalışmaktadırlar. 1869 yılında Mısır’da Akdeniz ve Kızıldenizi birbirine bağlayan Süveyş Kanalı açılmıştır. Açılışta görevli Hidiv İsmail çok iyi ev sahipliği yapmış ve açılış dillere destan olmuştur. Mısır dünyada en çok turistin geldiği ülkelerden biridir. Önemli turistik yerlerin başında Piramitler gelir. Mısır’da en tanınmış piramitler; Keops, Kefren ve Mikerinos’tur. Piramit eskiden Mısır’ı yöneten ve firavun da denilen krallar için yapılmış mezarlardır. Bu mezarların içlerine değerli eşyalar koymuşlardır. Krallarını da mumyalayarak binlerce yıl geçsede çürümeyecek şekilde korumayı başarmışlardır. Mısır’da dünyanın yedi harikasından olan piramitler ve İskenderiye Feneri bulunmaktadır. Mısırlılar yaşadıkları birçok olayı duvarlara resim çizerek anlatmışlardır. Bu resimlere Hiyeroglif (resim yazısı) denir.

Obelisk: Dikili taş demektir.
İstanbul’da Sultanahmet’teki Dikilitaş 2700 yıllıktır. İstanbul’daki en eski tarihi eserdir. M.Ö. 1736 yılında yapılan Dikilitaşı, Mısır’ı fetheden Roma İmparatoru Teodosyus, gemilere yükleyerek İstanbul’a bugünkü yerine getirerek diktirmiştir.
JAPONYA
Depremle yaşamasını en iyi bilen ülkelerin başında Japonya gelir. Japonya binlerce irili ufaklı adadan oluşan bir ülkedir. Ülkede çok sayıda volkanik dağ yer alır. Bunların en yükseği Fuji Dağı (3776 m)’dır. Çiçekler ve ağaçlar Japonların günlük hayatlarında çok önemlidir. Özellikle kiraz çiçekleri ülkede bir sembol haline gelmiştir. Japonya’da balıkçılık çok önemlidir. Ülke dünyanın en büyük ve en gelişmiş balıkçı filolarından birine sahiptir. Topraklarının %70’i ormanlık olan Japonya’da ormancılık ekonominin önemli bir koludur. Japonya dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahiptir. Ülkede otomotiv, bilgisayar, elektrik-elektronik, gemi ve uçak sanayi gelişmiştir. Japonya’da kışın Kamakura Festivali yapılır, bu festivale katılmak için dünyanın bir çok yerinden insanlar Japonya’ya gelir.

Önemli kentleri başta başkent Tokyo ile Osaka Yokohama, Nagoya ve Kobe’dir.

BREZİLYA
Brezilya denince akla Rio Karnavalı, ünlü futbolcular, kahve ve yağmur ormanları gelir.
Ülkenin kuzeyinde Amazon Havzası yer alır. Amazon havzasında yağmur ormanları vardır. Burada amazon yerlileri yaşar. Amazon Irmağı üzerindeki İguaçu Şelalesi dünyanın en büyük (90 m) şelalesidir.

Brezilya’dan ülkemize gelen kahve çekirdekleri, kavruluşu, pişirilişi, sunumu ve içilişi ile geleneksel Türk kahvesine dönüşür.
Brezilya’nın önemli kentleri başkent Brasilia ile Sao Paulo ve Rio De Jenerio’dur

Ülkede düzenlenen Rio Karnavalı her yıl şubat ya da mart ayında 4 gün boyunca sürer. Rio Karnavalı Brezilya’nın tüm dünyada tanınmasında etkili olan en önemli turizm faaliyetidir. Ülkede yer alan samba ve diğer dans okulları Rio Karnavalına hazırlık yapan okullardır.
Futbol denildiğinde akla gelen ülkelerin başında Brezilya gelir. Brezilya dünya kupalarının tamamına katılmış ve dört kez bu kupanın sahibi olmuştur. Ülkede yer alan Marakana Stadyumu 1969’da Pele’nin bininci golünü attığı dünyanın en büyük stadyumudur. Ülkenin sembollerinden biri olan Teatro Amazonons 1896 yılında yapılmış, çok büyük bir opera binasıdır.

ÖZBEKİSTAN
Özbekistan topraklarının büyük bir bölümü Seyhun ve Ceyhun Irmakları arasında yer alır. Önemli şehirleri başkent Taşkent ile Semerkant ve Buhara’dır. İbni Sina’nın bir süre yaşadığı kent olan Buhara tarihi İpek Yolu üzerinde yer alır. Ülkenin büyük bir bölümü çöldür. Tarım ülkede sulamalı olarak yapılmaktadır. Ülkenin en önemli tarım ürünü pamuktur. Dünyanın en kaliteli pamuğu bu ülkede yetiştirilir. Özbekler pamuğa beyaz altın adını verirler. Özbekistan’da ipekböcekçiliği ve koyun yetiştiriciliği önemlidir. Burada yetiştirilen karakul koyununun yünleri çok değerlidir. Kürk yapımında kullanılır.
Özbekistan doğal kaynaklar ve yeraltı zenginlikleri açısından zengin bir ülkedir. Ülkede kömür, petrol, doğalgaz ve altın önemlidir. Dünya altın rezervinde yedinci sırada yer alır.
 
Üst Alt