Geçmişten Günümüze Ulaşım Araçlarının Tarihi

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
Geçmişten Günümüze Ulaşım Araçlarının Tarihi

İnsanın sahip oldukları ulaşabildiği yere kadardır diyen atalarımız, ulaşımın önemini vurgulama konusunda güzel bir söz söylemişlerdir. Geçmişten günümüze ulaşım araçları incelendiğinde ulaşımın önemine paralel olarak ulaşım araçlarının da ciddi anlamda gelişme gösterdiği görülmektedir. İlk dönemlerde ulaşım için kullanılan hayvanların yerini tamamen mekanik yapılardan oluşan araçlar almış ve ulaşım araçları ciddi anlamda gelişme göstermiştir. Elbette günümüzde de hayvanlardan ulaşım konusunda aktif bir şekilde yararlanılmaya devam edildiği yerler vardır ancak bunların sınırlı olduğunu söylemek mümkündür. Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının gelişimi incelendiğinde devrim noktasının tekerleğin icadı ile başladığını söylemek mümkündür. Tekerlek icat edildikten sonra motor icat edilmiş ve bunlar birer kombinasyon oluşturarak günümüz teknolojisiyle üretilmekte olan ulaşım araçları elde edilmiştir. Tekerlek icat edildikten sonra üretilen ulaşım araçları bir yerden başka bir yere az enerji harcayarak ve kısa zaman içerisinde ulaşmayı sağlamıştır.

Ulaşım denildiği zaman akla her ne kadar kara ulaşımı gelse de günümüzde deniz ulaşımı ve hava ulaşımı da aşırı derecede önemlidir. Deniz ulaşımının tarihçesini incelediğimizde motorlar icat edilmediğinden dolayı deniz ulaşımını insan gücüyle çekilen kürekler aracılığıyla gerçekleştirildiğini görmekteyiz. İlerleyen zaman içerisinde gemilere pervaneler takılıp motorlarla tetikleyerek insan gücü tarih olmuş ve gemiler motorla çalışan ve kısa süre içerisinde uzun mesafeler kat edebilen ulaşım araçlarından birisi haline gelmiştir. İlerleyen zamanda tek pervaneli uçaklar geliştirilmiş ve hava ulaşımında da çağır açılabilecek noktaya ulaşılmıştır. Günümüzde en konforlu ve en hızlı ulaşım aracı olarak şüphesiz uçaklar görülmektedir.

Arabalar: günümüzde en çok kullanılan ulaşım aracı arabalardır. Her ne kadar günümüzde çeşitli sıvı yakıtlar ile çalışan arabalar bulunsa da arabaların tarihçesini incelediğimizde ilk arabaların binek hayvanları çektirilerek kullanılan arabalar olduğunu görüyoruz. Daha sonraları mekanik sistemler geliştirilerek pedallı araçlarda üretilmiştir. Sanayi devriminden sonra motorlar üretilip arabalara uyarlanınca günümüz araba teknolojileri oluşturulmuş ve arabalar kara taşımacılığında en çok tercih edilen ulaşım araçlarından birisi haline gelmiştir. Günümüzde gelişmiş olarak kabul edilen ülkelerin büyük bölümü kendi arabasını üretmektedir. Ülkemizde hızlı gelişen ülkeler arasında yer aldığından dolayı yakın zaman içerisinde ilk yerli arabanın üretilecek olması ulaşımda bir adım ileriye gitmemizi sağlayacaktır.

Bisiklet: bisiklet geçmişten günümüze yaygın bir şekilde kullanılan ulaşım araçlarından birisidir. İlk üretildiği zamanlar iki tekerlek üstünde durmanın mümkün olmayacağı düşünüldüğünden ötürü halk bu araca şeytan arabası denmiştir. Zaman içerisinde kullanımının da kolay olduğu anlaşılınca özellikle düzlük coğrafyalarda bisikletin kullanımı yaygınlaşmış ve önemli bir ulaşım aracı haline gelmiştir. Günümüz teknolojisiyle üretilen bisikletler tabii ki geçmiş yıllara oranla aşırı derecede gelişmiştir. Üretilen ilk bisikleti tahtadan yapılmış olması bunun önemli bir göstergesi olarak sayılabilir. Yakıt tüketiminin olmaması ve ulaşımda kısa mesafelerde kolaylık sağlamasından dolayı günümüzde neredeyse her birey bisikletten ulaşım alanında yararlanmaya devam etmektedir.

Minibüs: arabalar icat edildikten sonra çok sayıda kişiyi bir yerden başka bir yere ulaştırma gereksinimi olduğundan dolayı arabalardan daha büyük yapıda olan motorlu taşıtların imalatına karar verilmiş ve bu durum minibüs adı verilen motorlu taşıtların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Minibüsler özellikle günümüzde şehir içi ulaşımında sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir. Her ne kadar otobüsler üretilmeye başladıktan sonra minibüslerin tahtını sallamış olsa da insanların minibüs kullanımından vazgeçemediği bilinenler arasında yer almaktadır.

Gemiler: makalemizin başında da belirttiğimiz gibi eski dönemlerde deniz ulaşımında insan gücüyle çekilen küreklerden yararlanılmaktaydı. İçten yanmalı motorlar üretilip büyük gemilere dahil edildikten sonra insan gücü tarih oldu ve gemiler motorla çalışan birer ulaşım aracı haline geldi. Gemiler sayesinde mesafelerin kısa sürede alınması özellikle yük taşımacılığında gemilerin tercih edilmesine neden olmuştur. Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili olduğundan dolayı deniz ulaşımı eski popülerliğini korumaya devam ettiği gibi her geçen gün gelişme göstermektedir.

Trenler: buharlı motorlar icat edildikten hemen sonra bu motorlar ilk olarak trenlere uygulandı. Demiryolu ağı genişletilerek demiryolu ulaşımı popüler hale getirildi. Zaman içerisinde içten yanmalı motorlar trenlere takıldıktan sonra trenler hızlı ve çok sayıda kişiyi taşıyabilme kapasitesine sahip ulaşım araçlarından birisi haline geldi. Günümüzde üretilen hızlı trenler sayesinde bir yerden başka bir yere gitmek aşırı derecede kolay bir hale geldi. Trenlerin diğer ulaşım araçlarına oranla mesafeleri hızlı kat etmeye başlaması trenlerin popüler bir ulaşım aracı haline gelmesini sağlamıştır. Ayrıca trenlerle bir yerden bir yere gitmek diğer ulaşım araçlarına göre daha ekonomiktir.

Uçaklar: Hezarfen Ahmet Çelebi bir yerden yapmış olduğu yapay kanatlarla uçana kadar bir insanın uçması sadece bir hayal ürünüydü. Hezarfen Ahmet Çelebi bu girişimini başarıyla tamamladıktan sonra insanların da uçabileceği akıllara geldi. Zaman içerisinde ilk pervaneli uçak üretildi ve uçaklar ulaşım araçları arasında yer almaya başladı. Her ne kadar ilk üretildiklerinde savaş sanayisinde kullanılsalar da günümüzde uçakların ulaşım alanında en konforlu ve en sık tercih edilen ulaşım araçlarından birisi haline geldiğini söylemek mümkündür.

at_arabasi.PNG
eski_araba.PNGtren.PNGucak.PNG
 
Üst Alt