Rahatsız Edici Haberleri Çocuklarımıza Nasıl Açıklayabiliriz

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
Rahatsız Edici Haberleri Çocuklarımıza Nasıl Açıklayabiliriz?

Teknolojinin gelişmesiyle çocukları dramatik haberlerden uzak tutmak neredeyse imkânsız hale geldi. O kadar ki ebeveyni haberi görüp çocuğuna konuyla ilgili ne diyeceğini düşünme fırsatı bulamadan o haber, çocuğun karşısına bir şeklide çıkmış oluyor.

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun, tehdit edici ve üzücü haberler onları duygusal olarak etkiliyor. Çoğu endişeleniyor, korkuyor, kızgın ve hatta kendini suçlu hissedebiliyor. Çocuklar bu duyguları, olayın üzerinden belli bir zaman geçse de hissetmeye devam ediyor. Bir ebeveyn olarak bu tür haberler konusunda çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz?

Tüm yaş grubundaki çocuklar için genel bir tavsiye:
  • Kendi tepkinizi ölçün: Çocuğunuz, haber karşısında sizin nasıl tepki verdiğinizi gözlemleyerek kendi yaklaşımını bulmaya çalışacaktır. Siz sakin ve mantıklı bir duruş sergilerseniz, o da aynı duruşu benimseyecektir.
7 yaş altındaki çocuklar için tavsiyeler:
  • Çocuğunuzun habere maruz kalmamasını sağlayın: Bu yaş grubundaki çocuklar gerçekle gerçek üstünü ayırt etmekte zorlanır. Bu nedenle televizyonu ve radyoyu kapatın, gazetenizi, çocuğunuz için ürkütücü olabilecek fotoğraflarını göremeyeceği şekilde okuyun.
  • Ailenizin güvende olduğunu söyleyin: Bu yaş grubu çoğunlukla ebeveyninin güvenliğinden endişe eder ve ayrılma fikrinden ürker. Çocuğunuzun bu duygularını hafife almayın ve ona ailenizin güvende olduğunu açıklayın. Her zaman bir yetişkinle birlikte hareket etmesi ve her türlü polis olayından uzak durması gerektiği gibi kendi yaşları için uygun olan güvenlik önlemlerini hatırlatın.
  • Birlikte olun: Onun korkularını dinlemek ve önemsemek ne kadar önemliyse dikkatini dağıtmak ve onu fiziksel olarak rahat ettirmek de bir o kadar önemlidir. Birbirinize sarılın ve onun hoşuna gideceği bir şeyler izleyin ya da olasılıklar üzerine mantıklı açıklamalar getirmek yerine birlikte eğlenceli etkinlikler yapın.
8-12 yaş aralığındaki çocuklar için tavsiyeler:
  • Çocuğunuzun mizacını ve olgunluk düzeyini dikkate alın: Birçok çocuk tehdit içeren olaylar hakkında konuşmaktan rahatsız olmayabilir ancak sizin çocuğunuz hassas bir çocuk ise onları televizyon haberlerinden uzak tutun; sürekli tekrar eden görüntüler ve haber içeriği tehlikeyi olduğundan daha önemli, gerçekleşme ve sizin başınıza gelme ihtimali yüksek gibi gösterebilir.
  • Sohbet etmek ve gelebilecek sorular için zaman ayırın: Bu yaş grubu, olayları siyah-beyaz olarak görür ve henüz kendi fikirlerini geliştirme aşamasındadır. Ona önyargı kavramını, toplumda olabilecek çatışmaları açıklamak durumunda kalabilirsiniz. Ancak genelleme yapmaktan kaçının çünkü çocuklar sizin söylediğinizi kesin doğru olarak kabul ederler. Bu çocuğunuzun ne düşündüğünü sormak için iyi bir zaman, konuyu arkadaşlarından duymuş olma ihtimali yüksek olduğundan doğru olarak kabul ettiğini düzeltme şansına sahip olabilirsiniz.
  • Haberlerin sunuluş şekli hakkında konuşun: Haber programlarının dahi birbirleriyle rekabet halinde olduğunu, bunun da bazen içerik seçimini etkilediğini ona açıklayabilirsiniz. Çocuğunuzun internet kullanmasına izin veriyorsanız birlikte kullanın. Çevrimiçi ortamda bazı görseller dehşet verici olabilir. Çocuğunuzu sanal ortamda takip edin ve cihazınız üzerinden haber sitelerine girilmeyecek şekilde filtreleme uygulayın.
12 yaş üstü gençler için tavsiyeler:
  • Dâhil olun: Pek çok durumda gençler haberleri sizden bağımsız olarak özümsediklerinden onlarla konuşmak, siyasi, adalet ve ahlak anlayışlarını geliştirmelerine olanak tanıyacaktır. Bu ayrıca sizin de onların olayla ilgili ne bildiği ya da kendi sosyal ağlarından ne öğrendiği hakkında fikir sahibi olmanızı, bu karışıma kendi görüşünüzü de dâhil edebilmenizi sağlayacaktır. Sadece onların fikirlerini görmezden gelmeyin yoksa konuşma anında sonlanacaktır.
  • Gençlerin kendini ifade etmesine olanak verin: Pek çok genç, olaylar karşısında yoğun hislere sahip olacak, hatta tanıdıkları bir kişi bu olaylardan doğrudan etkilendi ise olayları kişiselleştirebileceklerdir. Muhtemelen kendi hayatlarının da şiddetten etkilenebileceğinin farkına varacaklardır. Onların endişelerini, bunları görmezden gelmeden ya da küçümsemeden ele almaya çalışın. Olayların medyaya yansıma şekline karşı iseniz nedenini açıklayın ki çocuğunuz haberi aldığı araçları ayrıştırabilsin.
Kaynak : https://www.rtuk.gov.tr/
 
Benzer konular Tarih
& 1 4K

Benzer konular

Üst Alt