Günümüzde En Çok Rağbet Gören Meslekler ve Bunun Nedenlerini

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
Günümüzde En Çok Rağbet Gören Meslekler ve Bunun Nedenlerini

Günümüzde En Popüler Meslekler

İşsizliğin gittikçe daha da büyük bir sorun olan ülkemizde üniversite okumak veya okumamak arasında hiç bir fark kalmadı Çünkü artık üniversite mezunları da iş bulamıyor. Günümüzde çağın gereksinimlerine göre tercih edilen meslekler sırasıyla şöyledir

En Çok Rağbet Gören Meslekler:
1-Doktor
Sebebi : İş garantisi ve bol kazançlı olması.
2- Öğretmenlik
Nedeni: Öğretmenlik mesleği kutsal bir meslek olması, öğretmek işinin ve çocuklara bir şeyler öğretmenin zevkli olması. Öğretmenlik mesleği garanti meslek (her bölüm için aynı şey söylenemez)olarak görülmesi birde tatili fazla olduğu için tercih ediliyor.
3-Mühendislikler
Sebebi: Hem devlette hem de özelde iş imkanı fazla olması...
4- Eczacılık
5- Bilgisayar Mühendisliği
Nedeni: Çağımız teknoloji çağı olması ve her şeyin bilgisayar ortamında olması olabilir

İşsizliğin gittikçe daha da büyük bir sorun olan ülkemizde üniversite okumak veya okumamak arasında hiç bir fark kalmadı.Çünkü artık üniversite mezunları da iş bulamıyor.Günümüzde çağın gereksinimlerine göre tercih edilen
1- Bilgisayar Programcılığı
2- Öğretim Görevlisi
3- Finansal Danışmanlık
4- İnsan kaynakları uzmanlığı
5- Doktor asistanlığı
6- Pazar analisti
7- Bilişim
8- Emlak
9- Eczacı
10- Psikolog
Bu meslekler money adlı derginin ücret,stres,iş zorluğu gibi alanlarda yaptığı araştırmalara dayanmaktadır.

Gençler internet ve iletişimi önemsiyor

Tütüncü’ye göre sosyal medya danışmanlığı ve eitibar yöneticiliğinin de yıldızı gittikçe parlıyor. “İletişim çağında yaşıyoruz, geleceğin mesleklerinin de iletişim ve internetle bağlantılı meslekler olmasının şaşırtıcı olmaması gerekiyor” diyor Tütüncü ve ekliyor: “Artık her şeyin tanıtıma ve reklama ihtiyacı var. Marka yöneticiliğinin de bu açıdan önem kazanan diğer gözde meslekler arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Marka yönetiminin hiç azımsanmayacak önemdeki bir parçası da markaların sanal mecralardaki yönetimi olacak.”
Sanal alem işbaşında
Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka ise teknolojideki gelişmelerle bağlantılı olarak gençlerin son bir yılda IT ve finans sektöründe denetim veya vergi bölümlerini ya da bankalarda yönetici adayı (Management Trainee) pozisyonlarını daha çok tercih ettiklerini söylüyor. “Son dönemde iş arama görsel basından çok sanal mecralara taşındı. İş portalları ve sosyal medya alternatif arama kanalları oldu. İlanlarda ise pozisyonlar daha kırılımlı hale geldi” diyen Yaka, iş arayanların sosyal medyayı profesyonel networking yaparak iş arama aracı olarak daha fazla kullanmaya başladığını belirtiyor.

En popüler bilişim
Ebru Çapa – Monster Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı
2011 yılında yeni mezun olmuş adaylar baz alındığında en çok başvurulan meslek gruplarının satış, iş geliştirme, mühendislik, muhasebe, denetleme, pazarlama ve insan kaynakları olduğunu görüyoruz. Son altı aydaMonster’da yer alan en popüler iş ilanları ve meslek gruplarıysa şöyle sıralanıyor:
* Bilişim teknolojileri/yazılım geliştirme
* Danışmanlık/yönetim danışmanlığı
* Finans/banka/muhasebe/denetim
* İdari işler/büro/sekreterya
* Mühendislik
* Müşteri hizmetleri/çağrı merkezleri
* Pazarlama/ürün yönetimi/halkla ilişkiler
* Sağlık/tıp
* Satış/iş geliştirme
* Yönetim/stratejik planlama
Fizyoterapist ve diyetisyenler işsiz kalmıyor
Hızla gelişen teknolojinin iş hayatını büyük ölçüde etkisi altına alması, geleceğin mesleği dendiğinde hep bilgi teknolojileriyle ilgili alanları akıllara getiriyor. Aileler ve çocuklar gelecekte kimlerin işsiz kalmayacağına kafa yorarken bilgisayar, mühendislikle ilgili fanteziler kuruyor. Oysa günlükyaşamı yakalayan fikirler her dönemde sahiplerini en hızlı zengin eden girişimler olmuştur. Uzmanlara göre meslek seçerken çok fantastik davranmak yarar getirebilir ancak bugünün yaşam koşullarını da göz ardı etmemekte fayda var. Türkiye bir yandan yeni doğumlarla gençleşirken bir yandan da ciddi oranda bir nüfus yaşlanıyor. Kadınlar iş hayatında giderek daha çok rol aldıkça bu yaşlıların da bebeklerin de profesyonel bakımaihtiyaçları artıyor. Şu anda eğitimsiz çalışanlara bin 500 TL aylık ücretle bebeğini ve ebeveynini teslim eden aileler var. Gelecekte ise bu hizmetalanı daha eğitimli personel ihtiyacına doğru kayacak. Bu nedenle çocukgelişimi ve yaşlı bakımı gibi meslekler gerçek anlamda iş garantili olarak görülüyor. Aileler özellikle yaşlı hastalar için fizyoterapist lisansı olan profesyonelleri tercih edecek. Bu kişiler kendi şirketlerini bile kurabiliyorlar. Bir diğer alan da diyetisyenlik. Diyetisyenlik eğitimi alanlar, Anadolu üniversitelerinden bile mezun olsalar anında bulundukları şehirdeki özelhastanelerde iş buluyorlar. Üstelik büyük şehirlere göç etmeleri de gerekmiyor.
meslekler sırasıyla şöyledir.

Not: Bu bilgi tamamen alıntı olup. Kişisel hiçbir çıkar amacı taşımamaktadır. Eğitim adına paylaşılmıştır.
 

&

Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
0
Puanları
63
Günümüzde En Çok Rağbet Gören Meslekler ve Bunun Nedenlerini

Günümüzde en çok rağbet gören meslekler
Mağaza Yöneticiliği: Eleman profili 'alaylı' olmaktan çıkıp, eğitimli kalifiye eleman profiline dönüşmüş durumda. Birden fazla dil şart. İşletme, iktisat gibi bölüm mezunları tercih ediliyor. Kariyerinin başında olanlar 600 milyon kazanıyor. Prim sistemi işliyor, yöneticiler kara ortak ediliyor.

Bilişim Teknolojileri Uzmanı: Özelikle güvenlik, denetim, veri iletişimi gibi alanlarda uzmanlaşılıyor. Bilgisayar, elektronik, haberleşme değil, matematik mühendisliği, enformatik, arşivleme gibi bölüm mezunları da bu sektörde yer alabiliyor. 700 milyondan başlayan maaşlar tecrübe ile orantılı olarak oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor.

Gayrimenkul Yöneticiliği: İktisat, inşaat, makine mühendisliği bu profil için ideal. Başlangıç ücreti 700 milyon ve 2 - 3 yılda 2 milyarlara ulaşıyor.

E-learning Uzmanlığı: Uzaktan eğitimin önem kazanması ile öne çıktı. Pek çok IT firmasının e-learninge yönelik çalışması var. Üniversitelerin bir kısmı eğitimini veriyor. Elektronik ve haberleşme mühendisleri, elektrik mühendisleri, bilgisayar mühendisleri bu alana da eleman yetiştiriyor. Başlangıç ücreti 1 milyar ve üzeri. Birkaç yıl içinde 3 milyara ulaşabiliyor. Projeyi yaratanlara bonus sistemi de uygulanabiliyor.

Malzeme Mühendisliği: Alternatif enerji kaynakları kullanımının artan önemi ile birlikte hammadde ve yarı mamul üründe fiziksel, kimyasal özelliklerin güçlendirme çalışmaları yeni iş alanı doğurmuş durumda. Geçmişte bu alanda iş bulmak olanaksızken, bugün üretim, enerji, endüstri kuruluşları için zorunlu oldu. Bakır, çelik, demir üretimi, işlemesi yapan yerlerde iş bulabilir. 800 milyon - 1 milyarla başlayan yeni mezun 2 yılda 2 milyar lira alabiliyor.

Uluslararası İlişkiler ve Ticaret Uzmanlığı: Çok uluslu şirketlerin veya yurtdışı pazarına hitap eden veya etmek isteyen irili ufaklı pek çok firmanın ihtiyaç duyduğu profil. İçel Çağ Üniversitesi, Kadir Has, Yeditepe gibi üniversiteler bu konuda eğitim veriyor. 800 - 900 liradan başlayan yeni mezun iki yılın sonunda 3 milyara kadar para alabiliyor.

Uluslararası Hukuk Uzmanlığı:
Globalleşen dünyada uluslararası şirketlerin ihtiyacı. Bu meslekte sahip olunması gereken önemli iki nokta, ülke hukuk mevzuatı hakkında bilgi ve yabancı dil. Başlangıç ücreti 1 milyar, 2 yılda 3 milyara kadar çıkabiliyor.

Otomotiv Öğretmenliği: Türkiye'de 18 üniversitede eğitimi var. Yeni mezunlar 800 milyondan başlayıp 2 yılda 1.7 milyar lira kazanabiliyor.

Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği: Yurtdışı imkanı çok fazla. İşsizlik riski çok düşük. Yeni mezunlar 1 - 1,5 milyar liradan işe başlıyor, 2 yılda maaşları 3 milyara ulaşıyor. Yurtdışında 2 bin dolar kazanılıyor.

Biyomedikal Mühendisliği: Tıpla mühendisliğin ortak zekası ile tasarlanan tıbbi cihazlar, bu sektörün ürünleri. Araştırma laboratuarlarında, test merkezlerinde, hastanelerde, kliniklerde iş bulunabiliyor. 850 milyon - 1.8 milyar lira, 2 yılda ulaşılabilecek net maaşlar.

Mikro elektrik Mühendisliği: Bugün olduğu kadar gelecekte de yükselen trendi olan bir alan. Fizik mezunları için ideal. Yeni mezun ücreti 900 milyon lirayken 2 yıllık deneyimi olan 3 milyar civarı rakamlarda çalışabilmekte.

Çevre Siyaseti Uzmanı: Özel sektör kuruluşları bu alanda yetişmiş personele ihtiyaç duyuyor. Türkiye'de 20'yi aşkın üniversitede eğitimi veriliyor. Başlangıç ücreti 500 milyon. 2 yıl sonunda 2 milyar liraya kadar kazanabiliyor.

Lojistik Uzmanı: Bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacında halen ciddi açık var. Üniversiteler de bu alanda eğitime başladı. Danışmanlık şirketleri de sertifika programları uyguluyor. Yeni mezun 900 milyar liraya işe başlayabiliyorken, 2i yıl sonunda 2.7 milyar lira alabiliyor.
Restoran, Bar Yöneticiliği: Alaylılar yetmiyor, eğitimli çalışan ihtiyacı var! Konaklama, turizm otelcilik, işletme gibi bölüm mezunları bu alanlarda iş bulabilir. 1.5 milyar ile başlayan ücretler 2 yılda 4 milyar liraya kadar yaklaşıyor.

Sağlıklı Beslenme ve Diyetisyenlik: Özel klinik, hastane ve sağlık merkezlerinde iş bulunabilir. Gıda Mühendisleri, beslenme öğretmenliği, diyetisyenlik gibi akamedik bölümlerin yanı sıra özel kurslar da eğitim vermekte. Yeni mezun ücreti 1 milyar lira.

Menkul Kıymetler Uzmanı: Gelecekte de önemini koruyacak bir alan. İktisat, ekonomi, maliye mezunları için başlangıç ücreti 1 milyar lira.

Haberleşme ve Telekomünikasyon Mühendisliği: Özel GSM şirketleri ve Telekom'un özelleştirilmesi ile bugünkü eleman açığı katlanacak. Elektronik ve Haberleşme, Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği eğitimi alanlar bu sektörde yeralabilirler.

Seramik Mühendisliği ve Güzel Sanatlar: Birkaç büyük firmanın yanında daha küçük çaplı işletmeler de bulunmakta. Bu bölüm mezunları 800 milyondan başlayan ücretlerle iş bulabiliyorlar.

Koruyucu Hekimlik ve Sağlık Yöneticiliği: Halk sağlığı, aile hekimliği gibi konularda çalışma alanları olan bu meslek grubundakiler hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabilirler. Endüstri Mühendisliği, tıp, sağlık bilimleri bölümleri var. Yeni mezunlar 1 milyar liradan işe başlıyorlar.
 
Üst Alt