Bruno'nun Hayatı

Ahmet Güvercin

Reis'ül Küttab

Katılım
2 Kas 2017
Mesajlar
17
Puanları
3
Giordano Bruno’nun Hayatı
Giordano-Bruno-kimdir.jpg

Bruno, soylu bir ailenin ilk çocuğu olarak 1548 yılında dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken, Dominiken adlı bir tarikata girdi ve burada Tomasso tanrı bilimiyle ilgilendi. Eski ve yeni filozofları okuyarak ve onların fikirlerini analiz ederek kendini geliştirdi. Kopernik adı verilen sistemle tanışınca, tarikattan ayrıldı ve Hristiyanlıkla arasında olan tüm bağları koparttı. Özellikle kiliseye karşı bir sistem içerisinde bulunduğu için din sapkınlığı ile itham edildi. Bruno 28 yaşındayken (1576) dinsizlik ve sapkınlık suçlarından, hakkında dava açıldı. Buna rağmen düşüncelerinden vazgeçmedi ve Engizisyon baskısından sıyrılabilmek için önce Roma’ya daha sonra Kuzey İtalya’ya gitti.
Özellikle dinsizlik ile suçlanan Bruno, gittiği hiçbir yerde sürekli olarak yaşayamadı ve hep gezdi. 1582 yılına gelindiğinde Sorbonne Üniversitesi’nde çalışmaya başladı ve Londra’da eserlerinin bazılarını kitap olarak bastırdı. Kısa bir süre için Paris’e gitti ve daha sonra öğrencisi ve aynı zamanda aristokrat olan Macenigo tarafından Venedik’e davet edildi. Bu daveti kabul eden Bruno, Venedik’te Galileo (İtalyan astronom ve fizikçi) ile tanıştı.
Uzun bir aradan sonra tekrar ülkesine dönen Bruno, sık sık konferans ve sunumlar verdi, aynı zamanda Galileo ile fikir ve bilgi alışverişini ilerletti. Bir süre sonra öğrencisi Macenigo ile tartışınca, onun tarafından Engizisyona şikayet edildi. Bruno’ya fikirlerinden vazgeçmesi ve evren görüşünün din sapkınlığı olduğunu kabul etmesi halinde affedileceği söylendi. Ancak o, yaşadığı onca acıya ve işkencelere rağmen düşüncelerinden vazgeçmedi ve bir bilim adamı olmanın gururunu her zaman korudu. Sekiz yıl boyunca hapiste tutulan Bruno, ahlaksız davranış, tanrıya saygısızlık ve dinden sapmak suçlarından yargılandı.
Engizisyon tarafından uzun bir süre yargılanan Bruno, Hristiyanlığın ilkesine göre “kan dökülmeden eziyet ile öldürülme” cezasına çarptırıldı. Bu kararı Bruno’ya söyleyen yargıç, ondan şu cevabı aldı; “Ölümümü ilan ederken siz benden daha fazla ürküyorsunuz.” Kilisenin verdiği bu idam kararı, Campo dei Fiori (Roma) meydanında Bruno’nun diri diri yakılması ile sonuçlandı (17 Şubat 1600).
 

Son mesajlar

Üst Alt