8. Sınıf Münazara Metni

Arca

Herkes ölür ama kimse gerçekten yaşamaz.
Katılım
9 Şub 2019
Mesajlar
48
Puanları
18
Spor yaparken beslenmek de önemli yer tutar. İnsanlar spor yaparken proteine ve besine ihtiyaç duyar ama bu düzenli beslenmenin yararının daha fazla olduğunu kanıtlamaz. Aksine spor yapmak beraberinde beslenmeyi de gerektirdiği için sadece düzenli beslenmeden iyidir. Yani spor yapmak beraberinde beslenmeyi ve bunun sonucunda sağlığı getirir.

Her şeyin aşırısı zarardır. Eğer sırf kilo vermek için spor yaparsak bu elbette sağlığımıza zarar verir. Önemli olan düzenli ve gereğince spor yapmaktır. Vücudu bu düzene alıştırmak hem mükemmel bir vücuda hem de sağlıklı organlara sahip olmamızı sağlar. Spor koçlarının kişinin vücuduna özel önerdiği spor düzenleri ve çalışma programlarına uymak, diyetisyenlerin verdiği beslenme raporlarından çok daha yararlı ve sağlıklıdır. Çünkü diyetisyenler sadece besinlerin vücudu düzelteceğine inanırlar ancak spor koçlarının verdiği çalışmalar sporun yanında beslenmenin de bir düzene oturmasını sağlar. Kısaca spor sadece tek olarak sağlığa yardım etmez. Dolaylı olarak da olsa yaşamımızı , uyku düzenimizi ve günlük rutinlerimizi düzenlemeyi de sağlar.

Düzenli beslenmenin ne kadar sağlıklı olduğuna inansanız da bu oldukça yanlıştır. Reklamlarda gördüğümüz ‘' 1 Haftada 15 Kilo Verdi ‘’ sözleri doğruluk payı koca bir sıfırdan ibarettir. Yaklaşık 10 yıl önce yaşanan bu olayda: Doktor Muzaffer Kuşhan Polenezköy’deki lüks zayıflama kliniğinde 19 yaşındaki Dila’nın vücuduna uygun olmayan yanlış diyetiyle öldürmüşütür. Türkiye’nin tanınmış işadamlarından Ali Dürüst’ün yeğeni Dila Kurt 1,5 ayda 15 kilo birden verince kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş , bu olay üzerine tüm gözler daha önce de bir Amerikalı işadamının ölümüyle gündeme gelen Kuşhan’ın ünlü kliniğine çevrilmiştir. Kuşhan sorgusunda kadını suçlayarak suçunu kabul etmemiş ve ''Herhalde aşırı bir kontrolsüz yüklenmeden dolayı kalp krizi geçirdi.” demiştir. Her ne kadar bu tür diyetlere ve diyetisyenlere güvensek de bunun oldukça yanlış olduğu apaçık bir gerçektir. İşte bu yüzden herkes için geçerli olduğu savunulan düzenli beslenme, bilindiği kadar sağlıklı değildir.

Tamam ,bu tür istisnalar kabul edilebilir bir gerçektir. Ancak dünyaca ünlü diyetisyen Anna Spiker’ın diyet raporlarında jimnastik ve egzersiz gibi spor dallarının yapılması gerektiğini belirtmiştir. Söyleyin bana, diyetisyenlerin bile bu tür durumlarda spor yapmayı önermesi düzenli beslenmenin sporsuz yapılamayacağının en büyük kanıtı değil midir ?

Diyelim ki düzenli beslenen birisi var , bu kişi düzenli beslendiği için mutlu olur mu ? Mutlu oldu diyelim, peki bu beslenmeden dolayı uyku düzeninde bir değişiklik olur mu? Düzenli beslenme yaşlanmayı spor kadar önleyebilir mi ? Peki yediğimiz besinler gerçekten sağlıklı mıdır ? Yoksa insanlara sağlıklı olarak mı gösterilmektedir ? Bunların hepsine bir cevabınızın olduğunu kabul edelim. Siz bir insan olarak düzenli beslenirseniz, bunun gerçekten sağlıklı olduğunu düşünür müsünüz ? Yediğimiz yiyeceklerin hepsi tamamen sağlıklı mıdır ? İçtiğimiz hazır sular gerçekten doğal mıdır ? Peki bizlere öğretilen doğru olduğu sanılan ancak yanlış bilgiler , bunlara gerçekten inanıyor musunuz ? Yoksa siz bütün bu söylenilenlere rağmen hala düzenli beslenmenin sağlığınızı tamamen düzelteceğine mi inanıyorsunuz?

Son olarak sporun yararlarından bahsetmek isterim. Sporun ağır ilerleyen şişmanlığı koruması ve kalori yakımının artmasıyla beslenmeyi arttırması insanın sağlıklı olmasındaki en büyük adımdır. Kolay ve iyi uyumamıza yardımcı olması , uyku rutinini düzene bindirip yine insanı sağlıklı yapar. Ayrıca insanı sadece sağlık olarak değil ruhsal olarak da koruması ve iyileştirmesi psikolojiyi ve buna bağlı olarak insan sağlığını etkiler. Eklem rahatsızlıklarına ve kemik gelişimini de büyük ölçüde etkileyen spor, insanı yaşama bağlayan belki de en büyük etkinliktir.
 

Arca

Herkes ölür ama kimse gerçekten yaşamaz.
Katılım
9 Şub 2019
Mesajlar
48
Puanları
18
Teşekkürünüz için minnettarım. İşimiz bu !
 
Üst Alt