7. Sınıf İletişim Ve İnsan İlişkileri (1. Ünite) Ders Notu:

Ahmet Alperen Er

Sosyalbilimciler.com
Katılım
20 Ocak 2016
Mesajlar
1
Puanları
1
7. Sınıf İletişim Ve İnsan İlişkileri (1. Ünite) Ders Notu:
İletişim: [BGCOLOR=null]İnsanların duygu ve düşüncelerini Sözel Yazılı ve Bedensel (harketler ve mimiklerle) bilgi ve düşünce aktarmasına denir. İlteişimde jest ve mimikler, ses tonu, duruşu , konuşması ve seçtiği sözcükler dinleyicinin dikkatini vermesinde önemli etkenlerdir.[/BGCOLOR]

Empati: Bizim karşımızdaki kişinin yerinde olsak napardık diye düşünmemiz yani yaygın olarak ''Kendimizi başkasının yerine koymak'' diye tabir edilir. Bu iletişimdeki olumlu yönlerden biridir ve dinleyici ve konuşan kişinin arasında saygı, sevgi, hoşgörüyü oluşturur.

Not: Sözlü iletişim karşılıklı konuşma yöntemiyle yapılır. Yazılı iletişim yazı yoluyla haberleşmedir buna gazete, mektup, e-mail gibi şeyler örnek verilebilir.
İletişimde Yapılan Hatalar:
İyi bir dinleyici tamamen dikkatini karşıdakine verir, göz teması kurar, söz kesmez , konuşmacı konuşurken başka bir şey düşünmez ve en son sözü söylemek için çabalamaz,karşıdakinin beden dilinede dikkat eder ve ön yargılı olmaz.

KİTLE İLETİŞİMİ: İletişimin bazı teknikler kullanarak çok sayıda kişiyi etkileyecek biçime getirilmesine “kitle iletişimi”, bunun için kullanılan araçlara da “kitle iletişim araçları” denir. Kitle iletişim araçlarının amacı, düşünce, fikir ve haberleri çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmaktadır.

Kitle İletişim Araçları (Başlıca): Gazete, dergi, radyo, televizyon, internet, mektup, telgraf, telsiz v.b.dir. İlkçağlarda duman, posta güvercini

Kamuoyu: Bir konuda halkın genel düşüncesine denir. Kitle iletişim bu konuda önemlidir.

TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu); Türkiye’de halkı bilgilendirmek, gündemi takip etmelerine yardımcı olmak, halkı eğlendirmek, neşeli zaman geçirtmek için kurulan kurumlardan biridir. TRT’nin çalışmalarına başladığı ilk kitle iletişim aracı Radyo’dur. TRT programları, Türkçe’yi doğru ve etkili kullanma konusunda örnek olmaktadır.

6 Mayıs 1927 yurdumuzda ilk radyo yayınları başladı.

18 Ocak 1937’de Atatürk’ün emri ile Ankara radyosu yayınına başladı.

1 MAYIS 1964 TRT kuruldu. İlk genel müdürü Ayhan ÖZTRAK oldu.

31 Ocak 1968‘de TRT Ankara televizyonu deneme yayınlarına başladı.

1 Temmuz 1984‘te TRT televizyonu programlarının tümü renkli ve stereo olarak yapılmaya başladı.

İyi Bir Habercide Olması Gereken Özellikler; dürüst ve tarafsız olmak, haberin kaynağını doğru araştırmak, etkili konuşmak, cesur olmak vs.

ÖZGÜRLÜKLER ÜZERİNE PANEL YAPIYORUZ

PANEL: Dinleyiciler önünde, seçilmiş bir konuşmacı grubun bir konuyu tartışmak amacıyla düzenlediği toplantı ya da açık oturumdur.

SANSÜR: Gazete, dergi gibi basın organlarındaki yazı, resim, karikatür gibi unsurların önceden devlet makamları tarafından incelenerek basım ve yayının yasaklanmasıdır.

TEKZİP : Düzeltme, cevaplama yazısıdır. Yapılan yanlış bir habere konu olan kişi yada kurumun haberin düzeltilmesi için yazdığı yazıdır. Tezkip olarak ta geçebilir.

HAK: İnsana yasalar ve anlaşmaların tanıdığı yetkiler toplamıdır.

SORUMLULUK: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, mesuliyet.

ÖZGÜRLÜK: Herhangi bir kısıtlama, zorlamaya bağlı olmadan düşünme ve davranma, serbestlik, hürriyet.

Özgürlükler sınırsız değildir. Bir kişinin özgürlüğü başka bir kişinin özgürlüğünün başladığı yerde biter

Kitle iletişim aletleri özel yaşamın gizliliği, konut dokunulmazlığı, doğru bilgi verme ve diğer kişilerin hak ve özgürlüklerine dikkat etme sorumlulukları vardır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt