Feza Gürsey (Kısa ve Öz)

FEZA GÜRSEY


7 Nisan 1921 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası askeri doktor Ahmet Reşit Gürsey, annesi ise Türkiye Cumhuriyeti’nin öncü bilim kadınlarından kimyager Remziye Hisar’dır.

Anne-babasının çocuklarının eğitimi üzerine titizlikle eğilmesi ve küçük yaşta İstanbul aydın çevresinin içinde yer almak onun çok yönlü olmasını ve sanata düşkün kişiliğinin oluşmasını sağladı.

Feza Gürsey, 1940’ta Galatasaray Lisesi‘nden, 1944’te ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde asistan olarak göreve başladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla doktora yapmak için İngiltere’ye gitti. 1950’de doktorasını tamamladıktan sonra bir yıl daha İngiltere’de çalışmalarını sürdürdü; ardından yurda dönüp İstanbul Üniversitesi kadrosuna fizik öğretim üyesi olarak yeniden başladı. 1952’de meslektaşı Süha Pamir ile evlendi ve çiftin Yusuf adında bir oğulları oldu. 1954-1961 yılları arasında yürüttüğü öğretim üyeliği sırasında teorik fiziğin Türkiye’de kök salmasına hizmet etti. Aynı sırada Amerika Birleşik Devletleri’nde fizik çalışmalarına katılarak dönemin büyük fizikçileriyle birlikte çalışma imkânı buldu.

1961’de Profesör unvanı alarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nin Teorik Fizik Bölümünün kurulmasında önemli rol oynadı. Emekliliğine kadar Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde dönüşümlü olarak ders veren Feza Gürsey, 13 Nisan 1992’de öldü. Teorik fiziğe katkılarından dolayı Türkiye ve uluslararası çapta pek çok ödül aldı, birçok kez onurlandırıldı.Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var; bilim insanlarını unutan milletleri , tarih de unutur…