Aziz Sancar (Kısa ve Öz)

Aziz Sancar (Kısa ve Öz)


Aziz Sancar, 8 Eylül 1946’da Mardin Savur’da doğdu. Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı.
Sancar ödüle ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görüldü. Sancar daha önce de kanser tedavisinde ‘ritmik saat’ buluşunu yapmıştı. Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan Türkiye doğumlu ilk bilim insanıdır.
Mardin’in Savur ilçesinde sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini Mardin’de tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Savur’da iki yıl doktorluk yaptı. Daha sonra Dallas’a giderek Teksas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesinde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk’ten biri olmuştu.
Kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtmişti.
Aziz SANCAR ‘‘Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın, onu yapanlar var. Çok çalışın. Ne yaparsanız iyi yapmaya çalışın. Çalışmadan olmaz. Ben öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gazeteler yazmıştı, çok zaman gecelerimi laboratuvarda geçirdim. Çalışmak; kendimize, ailemize, milletimize vatan, namus borcudur.’’