Birlikte Daha Güçlüyüz Ders Notu

Birlikte Daha Güçlüyüz Ders Notu

BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ (1.öğrenme alanı-4.kazanım)

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma: İnsanların beslenme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkan, toplumun ekonomik yapısını dengede tutan, birlik ve beraberliği artıran değerlere sosyal yardımlaşma ve dayanışma denir.

Sosyal yardımlaşma çeşitleri:

Maddi yardımlaşma: İhtiyacı olanlara para ve eşya vermek gibi.

Manevi yardımlaşma: Komşumuzun iyi ve kötü gününde yanında olmak, karşılaştığımız bir kişiye selam verip gülümsemek gibi.

Sivil Toplum Kuruluşu (STK): Devletin ihtiyaçları karşılayamadığı durumlarda, insanların bir araya gelerek oluşturduğu gönüllü kuruluşlara sivil toplum kuruluşları denir.

BİLGİ NOTU: Sivil toplum kuruluşlarının temeli eski Türk devletlerindeki vakıf geleneğine dayanmaktadır.

İmece: Kırsal kesimlerde ortak ya da kişisel işlerin el birliğiyle ve sırayla yapılmasına dayanan geleneksel yardımlaşmaya imece denir.

Sosyal Yardımlaşmanın bireysel faydaları: İnsanlarla iletişimimizi arttırır. Cimrilik, bencillik, kıskançlık gibi kötü duygu ve davranışlara engel olur. Sevgi, dayanışma ve sorumluluk gibi güzel duygu ve davranışların gelişmesine katkı sağlar. İnsanın kişiliğinin ve ahlakının gelişimine yardımcı olur.

Sosyal Yardımlaşmanın toplumsal faydaları: Toplumsal huzuru sağlar. Bir arada yaşamamızı sağlar. Sosyal bağlarımızı güçlendirir. Toplumda güven ortamı oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir