Etkin Vatandaşlık Nedir?

Etkin Vatandaşlık Nedir?

Çoğulcu demokratik yönetimler kendi ihtiyaçlarını algılayacak, çözüm için tek başına ya da bir ortaklık içinde eyleme geçebilecek etkin bireylere ihtiyaç duymaktadır. Bireyler insanlığın ortak iyiliği için neler yapılacağına karar vermeye katıldıklarında ve sorumluluklarını yerine getirdiklerinde etkin vatandaş durumuna geçmektedirler.

Okulda karar verme süreçlerine katılım, “söz hakkı”, “değer verme”, “kendi geleceğini belirleme” bakımlarından anlam kazanmaktadır. Örneğin sınıfın boyanması, sınıf kitaplığına kazandırılacak kitapların seçimi, sınıf başkanının seçimi, sosyal kulüplerin oluşturulması gibi konularda öğrencilerin karar alma sürecine katılmaları olumlu sınıf ikliminin oluşmasına katkı yapar.

Ailedeki karar süreçlerinin çoğu çocukları da etkilemektedir. Çocuğun kendisini etkileyecek “evlilik, meslek seçimi, tıbbî tedavi, eğitim vb. karar süreçlerine katılımı olmaksızın etkili herhangi bir uygulamanın gerçekleşmeyeceği kabul edilmektedir.

İnsan; hangi yaşta olursa olsun, ailede, okulda ve toplumda hangi grubun içinde bulunursa bulunsun etkin ve katılımcı bir vatandaş olmalı, alınan kararlara katkı sağlamalıdır. Birey ancak bu şekilde alınan kararları sahiplenir ve kararların uygulanmasında etkin rol alır.

Bir yorum

  1. SAGOLUN HOCAM…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir