İnterneti Nasıl Kullanmalıyız?

İnterneti Nasıl Kullanmalıyız?

İnterneti nasıl kullanmalıyız?

Günümüzde interneti yaşamımızın hemen her alanında kullanmaktayız. Herhangi bir konuda araştırma yapmaktan tutun da alışverişe, bankacılık işlemlerine kadar pek çok işlemi internet sayesinde yapabiliyoruz. Ancak bize birçok kolaylık sağlayan interneti güvenli kullanmadığımızda karşılaşabileceğimiz tehlikeler bulunmaktadır. İnternette karşılaşabileceğimiz tehlikeler şunlardır: İnternette yaşamımıza uygun olmayan pek çok içeriklerle karşılaşabiliriz. Arkadaş gibi görünen kötü niyetli insanlar karşımıza çıkabilir. Bu kişiler bizden fotoğraf, kimlik bilgileri, adres, telefon, şifre gibi kişisel bilgilerimizi isteyebilir. Bu gibi bilgileri ele geçirdiklerinde bizim kimliğimize bürünebilirler. Banka hesaplarından para çekebilir, alışveriş yapabilirler. Kimlik bilgilerinin çalınması anlamına gelen “kimlik hırsızlığı” başımıza bunun gibi birçok sorun açabilir. Bu gibi dolandırıcılar; örneğin e posta göndererek yapılan çekilişte ödül kazandığımızı yazabilirler. Bu ödülü almak için bir ödeme yapmamızı isteyebilirler. Kısaca internet dolandırıcılığı ile karşı karşıya kalabiliriz. Bunlar kanunlarda suç olarak belirtilmiştir. İnternetteki resim, müzik, video ve program dosyalarını indirmek bilgisayarımıza zarar verebilir. Bu dosyalarda bilgisayarımızın saldırılara açık hale gelmesine neden olan virüsler bulunabilir.

Sanal ortamdaki tehditlere karşı alınması gereken önlemler:

1- İnternette bulunan, okunan bilgi ve haberlerin hepsi doğru olmadığı unutulmamalıdır.

2- Kötü niyetli, şifre ve kişisel bilgilerimizi isteyen kişilerle bu bilgileri paylaşmamalıyız.

3- İnternette uzun zaman geçirmemeli, zamanı iyi kullanmalıyız.

4- Bu mesajı 10 kişiye gönderirsen şans kapını çalacak gibi e-postaları dikkate almamalı, başkalarına iletmemeli ve hemen silmeliyiz.

5- Büyüklerimizle güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyip her siteye güvenmemeliyiz. Her dosyayı indirmeye çalışmamalı, virüslerden koruyan programlar kullanılmalıdır.

6- Bilmediğimiz herhangi bir durumla karşılaştığımızda büyüklere ve öğretmenlere danışılmalıdır. Büyüklerimizin izni olmaksızın ev ve okul dışında internet olan yerlere gitmemeli, şüpheli bir durum olduğunda büyüklerimiz mutlaka bilgilendirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir